Redactor: Sorina Bujarov

Datele exacte și complete despre starea de sănătate a unei persoane sunt esențiale pentru îngrijirea medicală, acestea fiind un instrument de măsurare a calității serviciilor medicale acordate de către un specialist sau instituție medicală.

În prezent, medicii, dar și pacienții includ aceste informații în dosarul electronic de sănătate, scrie American Medical Informatics Association Symposium Proceedings. Prin intermediul acestui sistem, pacienții pot adăuga informații noi, actualizând datele înregistrate în documentul online. Astfel, pacienții devin mai motivați de a adăuga informații noi în dosar, deoarece realizează că de datele din document depinde sănătatea lor. Acest sistem are mai multe mecanisme ce permite schimbul de informație dintre deținătorii dosarului și diferiți specialiști sau instituții medicale.

 Este dovedit că dosarul electronic de sănătate are capacitatea de a reduce inexactitățile, oferind astfel siguranță medicilor, dar și pacienților. Erorile medicale cauzate de informații insuficiente legate de starea de sănătate a pacientului sau de tratamentul aplicat anterior constituie aproape jumătate din totalul celor înregistrate.

Un studiu realizat recent de Medical Records arată că 73 la sută din lucrătorii medicali sunt de părere că utilizarea dosarului de sănătate este necesară datorită  faptului că acesta contribuie la diminuarea erorilor medicale, inclusiv datorită unei comunicări mai bune dintre pacient și medic.

Comunicarea dintre pacient și medic a devenit mai intensă  odată cu utilizarea dosarului electronic de sănătate, deoarece pacientul este motivat să contribuie la actualizarea și reînoirea informațiilor conținute în documentul de sănătate electronic.

Conexiunea securizată prevăzută de dosarul electronic de sănătate îl face pe pacient să fie mai responsabil și să includă în dosarul său de sănătate mai multe aspecte ale sănătății sale, reducând astfel decalajul de informații care exista până acum între el și instituția medicală.

Posibilitatea pacientului de a introduce informații noi în dosarul electronic de sănătate reprezintă o metodă viabilă de consolidare a documentației medicale a unui pacient. Ba mai mult, medicul și pacientul lucrând împreună contribuie la asigurare unei comunicări mai bune între ei. În urma acestei colaborări are de câștigat atât medicul, cât și pacientul. Potrivit unui sondaj, realizat recent de către Harris Interactive, peste 78 la sută dintre pacienți au afirmat că și-ar dori un sistem ce le-ar permite să-i țină la curent pe medici despre starea lor de sănătate, deoarece, consideră ei, acestea sunt informații utile pentru un tratament de succes. Și medicii sunt de părere că dosarul electronic de sănătate facilitează comunicarea dintre specialist și pacient, ceea ce este foarte important.

Practicile din medicina primară demonstrează că informațiile oferite din timp de către pacient sunt foarte importante. O cercetare a arătat că 71,8% dintre pacienții care au dezvoltat cancer de piele au putut să raporteze cu precizie simptomele acestei maladii. Specialiștii spun că datele oferite de pacienți sunt mult mai importante chiar și decât observațiile medicului.

Informațiile oferite de pacient prin intermediul dosarului electronic  s-au dovedit mai importante decât observațiile medicului de familie și în cazul cancerului colorectal. Observațiile părinților s-au dovedit utile în proporție de la 94-99 la sută și în cazul alergiilor la copii, imunizarea acestora și starea de sănătate la naștere.

Colaborarea dintre pacient și medic, prin utilizarea dosarului electronic, este importantă și în cazul diabetului zaharat, arată studiile.

 

Articole relaționate:

De ce avem nevoie de dosarul electronic de sănătate

Ce informații puteți stoca în Dosarul electronic de sănătate 

Ce este dosarul electronic de sănătate și ce facilități prevede acesta, față de fișa medicală electronică sau cartela medicală pe hârtie