Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății va prezenta astăzi Guvernului Programul Național de Combatere a maladiilor cardiovasculare pentru anii 2014 – 2020. Documentul conține mai multe măsuri care ar urma să reducă numărul de îmbolnăviri. Deocamdată, în Republica Moldova numărul persoanelor afectate de maladii cardiovasculare este aproape dublu în comparație cu media globală. Implementarea programului va costa autoritățile aproape peste 7 miliarde de lei.

Maladiile cardiovasculare provoacă anual decesul a peste 20 de mii de moldoveni, iar numărul celor care sunt afectați este în creștere. Dacă în anul 2011 erau înregistrați aproape 472 de mii de bolnavi, atunci în 2012 numărul acestora a depășit cifra de 500 de mii de persoane. Povara principală o constituie cardiopatia ischemică, cu forme acute şi cronice, adică sindrom coronarian acut, infarct miocardic, tulburări de ritm, angor pectoral, insuficienţă cardiacă. Numărul bolnavilor cu angiopatii periferice obliterante care necesită a fi revascularizaţi pe cale intervenţională a depăşit 2.400 cazuri. 

De asemenea, numărul copiilor care se nasc cu malformaţii cardiace congenitale este mare și ajunge la aproximativ 500-700 copii, jumătate dintre care decedează în primul an de viaţă, restul – rămânând infirmi.

Totodată, numărul persoanelor care suferă de o dizabilitate din cauza unei maladii cardiovasculare ajunge la 20 la sută din numărul total de persoane cu dizabilități. Aceasta cifră ar fi cu mult mai mică, dacă bolnavii ar beneficia de metode invazive de chirurgie cardiovasculară. Aceasta ar permite ca aproape 55 la sută (aproximativ 1.500 de bolnavi) anual să fie excluşi din rândul persoanelor cu dizabilitate.

În consecință, Ministerul Sănătății își propune să reducă numărul de îmbolnăviri, dar și de dizabilitate din cauza maladiilor cardiovasculare. Astfel, până în 2020 ar urma să fie create unități de terapie intensivă coronariană, în spitalele regionale, care sunt și ele un plan de viitor. La fel, ar urma să fie deschis un centru de control al anticoagulării orale și să fie elaborat și pus în aplicare un subprogram de revascularizare prin angioplastie transcutanată în infarctul miocardic acut.

Autoritatea nu a renunțat la ideea inițierii unui parteneriat public-privat, acesta fiind unul din obievele ministerului pentru următorii ani.

Acesta este al doilea program național de combatere a maladiilor cardiovasculare. Costul total al acestuia ajunge la 7 miliarde de lei. Jumătate din sumă ar urma să fie acoperită de CNAM, care constituie bugetul total al instituției pentru un singur an, iar restul – din resurse externe.

 

Articole relaționate:

Servicii de urgență, doar pe timp de zi. În Republica Moldova nu există servicii non-stop de ajutor în caz de infarct miocardic sau de alte boli coronariene

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză 

Durata generală a vieții ungurilor a crescut cu cinci ani, în mare parte datorită intervențiilor în domeniul bolilor cardiovasculare 

Un nou parteneriat public-privat. Ministerul Sănătății are nevoie de o investiție de milioane de euro pentru crearea unui centru de reabilitare neurologică