Redactor: Irina Papuc

Pentru a studia impactul produselor chimice asupra fertilității, o echipă de cercetători a examinat 501 de cupluri au avut tentative eșuate de concepere a unui copil. Una dintre concluziile acestora a fost că bărbații sunt mai afectați de substanțele chimice din mediu decât femeile, deci prezintă un risc mai mare de infertilitate.

Decalajul între femei și bărbați a fost deosebit de mare în cazul ftalaților -  acei compuși folosiți pentru a face materiale plastice flexibile, iar loțiunile cosmetice să alunece mai lin pe piele. Femeile care utilizau cosmetice aveau adesea nivele mai ridicate de ftalați, măsurate prin analiza urinei. Dar numai în cazul partenerii lor de sex masculin au fost identificate nivele ftalați corelate cu infertilitatea.

Ftalații aparțin unui grup de compuși industriali, cunoscuți ca perturbatori ai sistemului endocrin, deoarece aceștia interferează cu sistemul endocrin care reglementează producerea și distribuirea hormonilor în organism. Substanțele chimice au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv malformații congenitale, cancer și diabet.

Dar cercetătorii sunt îngrijorați de efectul lor asupra sistemului de reproducere umană. Un volum enorm de muncă de-a lungul ultimelor două decenii sugerează că ftalații pot interfera cu funcționarea hormonilor androgeni, cum ar fi testosteronul, care joacă un rol-cheie în dezvoltarea masculină. Acest mecanism, cred unii experți, explică schimbările de la dezvoltarea testiculelor, până la calitatea spermei.

„Nu am fost surprins deloc de această constatare. Studiile pe animale și datele de acum ne arată o imagine similară”, spune Andrea Gore, profesor de farmacologie si toxicologie de la Universitatea din Texas și redactor-șef al revistei Endocrinologie.

Studiile asupra fertilității masculine datează de la începutul anilor 1990 , când cercetătorii din Statele Unite și Europa au publicat o lucrare care sugera că  expunerea la compuși chimici ar putea fi legată de un declin constant în calitatea materialului seminal.

Mai multe studii recente din Statele Unite au sugerat, de asemenea, legături între expunerea la ftalați și daunele asupra calității spermei.

„Ei interferează cu modul în care se produce testosteronul, a explicat Heather Patisaul, un profesor de biologie la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, care studiază efectul compușilor care afectează sistemul endocrin în timpul pubertății.

Femeile au, de asemenea, hormoni androgeni, dar într-o măsură mai mică, și, potrivit unor estimări efectul ftalaților este mai mic.

Totuși, deocamdată există o serie de incertitudini în privința acțiunii ftalaților asupra organismului uman. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor constată că, în timp ce studiile sugerează că expunerea este „larg răspândită în rândul populației din SUA”,  este dificil să afle care sunt aceste nivele. Efectele asupra sănătății la niveluri foarte scăzute nu sunt încă bine înțelese.

Există diferite tipuri de ftalați , unele par să aibă un efect mult mai mare decât altele. Și aceștia sunt departe de a fi singurii factori, chimici și de altă natură , care influențează fertilitatea umană. Cercetătorii iau în calcul metalele grele cum ar fi plumbul și cadmiul, care tind să se acumuleze în organism. Prin contrast, ftalații pot fi metabolizați în câteva ore. Impactul lor nu ar fi atât de profund, dacă oamenii nu ar fi expuși în mod constant din mai multe surse.

Acestea includ nu numai produse cosmetice și mase plastice, dar și ambalaje, textile, detergenți și alte produse de uz casnic. Ftalații se găsesc în tuburile utilizate în spitale pentru a furniza medicamente și chiar în ambalajul capsulelor.

Totuși oamenii au de ales. Ei pot examina etichetele de pe produse cosmetice și alte produse de îngrijire personală și pot alege produsele fără ftalați. O altă măsură de precauție este evitarea încălzirii mâncării în recipiente de plastic.

 

Articole relaționate:

O substanță chimică ce se găsește în zeci de articole de uz casnic poate dubla riscul de avort spontan și crește riscul de infertilitate la bărbați 

Substanţele toxice din mediu afectează abilitatea femeilor de a rămâne însărcinate 

Cum verifică uterul embrionii înainte de a-i accepta 

A fost inventată o metodă mai simplă de fertilizare în vitro