Autor: Irina Papuc

Autismul rămâne o problemă gravă în Republica Moldova, a cărei soluție o caută din păcate numai părinții care rămân singuri în fața sistemului, după ce copiii lor sunt diagnosticați cu autism. Liuba, o tânără mămică din Chișinău, a aflat abia după un an că doctorii psihiatri i-au diagnosticat greșit copilul de numai cinci ani cu autism. De fapt, băiatul are dereglări de comportament. Specialiștii încă efectuează o serie de investigații, însă testele deja efectuate au exclus existența tulburărilor cu spectru autist.

Liuba Reabcov a mers anul trecut la psihiatru în căutarea unui răspuns la problemele băiatului ei, Nikita. „Băiatul nu vorbea și avea unele accese de isterie”, povestește mămica. După mai multe controale, medicii au dat verdictul – autism. „Am mers de vreo cinci ori la psihiatrul de la Spitalul de Psihiatrie, i-a adresat băiatului câteva întrebări, s-a uitat peste encefalogramă. Nu mi-a spus clar ce are, dar am citit pe certificatul pe care trebuia să-l duc la grădiniță, unde era scris că este o formă de autism”.

Nikita a devenit mai agresiv

Liuba spune că doctorii au insistat ca ea să-și ia băiatul de la grădinița la care frecventa și să-l ducă la una specializată. „Medicul a insistat atât de mult, încât așa am și făcut. Acolo, printre copii au autism și sindrom Down, Nikita a devenit mai agresiv. Starea lui s-a înrăutățit”, povestește mămica.

Pentru că nu știa ce este autismul, a început să se informeze de pe internet. Informațiile aflate i-au trezit dubii în privința corectitudinii diagnosticului stabilit de către doctori.

„Am aflat despre un centru privat și am mers la ei pentru un diagnostic. Mi s-a spus clar că Nikita nu are autism și că trebuie neapărat să-l duc la o grădiniță obișnuită”, ne-a spus Liuba. Specialiștii în pediatrie care au lucrat cu Nikita ne-au spus același lucru.

„Testul ADOS, pentru diagnosticarea tulburărilor cu spectru autist a arătat că nu este vorba despre autism, rezultatele nu corespund cu diagnosticul. Am recomandat mămicii să după copilul la o grădiniță obișnuită și să lucreze mult cu psihologul. Nu este clar despre ce dereglări este vorba, încă efectuăm investigațiile, dar poate fi vorba de sindromul hiperactivității sau de comportament deviant. Am exclus însă autismul”, explică Marina Calac, specialist în pediatrie la Centrul de intervenție timpurie „Voinicel”. Medicul spune că asupra comportamentului băiatului pot acționa medicamentele care i-au fost prescrise, de aceea Nikita nu le va mai lua un timp, iar în această perioadă va fi supravegheat foarte atent de către doctori.

Specialiștii spun că în ultimii ani sunt mai rare cazurile de stabilire greșită a diagnosticului, însă acestea persistă și nu este vorba despre capacități reduse, ci de necunoaștere.

Greșeli din … necunoaștere

 „Acum zece ani ei erau diagnosticați cu schizofrenie, iar acum se întâmplă să stabilească autism în baza unui retard de vorbire. Simptomele sunt apropiate, de aceea se fac erori. Sigur că informațiile se schimbă și apar detalii noi. Totuși, psihiatrii au la dispoziție diferite teste, precum dicționarul de diagnosticare GSR, care sunt la dispoziția doctorilor. Cred că este vorba despre necunoaștere”, afirmă Sabina Negru,  terapeut comportamental de la Asociația SOS Autism.

În Republica Moldova sunt diagnosticați oficial cu autism 108 copii, dintre care 100 din Municipiul Chișinău, ceea ce înseamnă că este o problemă gravă la capitolul diagnosticare, explică aceasta.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a inclus examinarea obligatorie a micuților la 18 și 24 de luni, prin utilizarea metodei M-CHAT. Aceasta însă nu este suficientă. Screeningul de tip ADOS (Autistm Diagnostic Observation Schedule) sau BISCUIT (Baby and Infant Screen for Children with Autism Traits), investigații care permit o diagnosticare mult mai complexă sunt întâlnite în Republica Moldova doar în centre private specializate.

La ce simptome trebuie să atragem atenția

Specialiștii atenționează că trebuie să mergeți la doctor cu copilul dumneavoastră dacă are semne de retard verbal, nu privește în ochi când comunicați, nu cere nimic, ci preferă să-și ducă părintele către obiectul pe care vrea să-l ia, dacă are crize de isterie. Nu este cazul să vă alarmați. Aceste simptome nu indică neapărat prezența tulburărilor cu spectru autist.

Astăzi, în lume este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

 

Articole relaționate:

O mamă, biochimist de profesie, şi-a salvat fiica de autism, după o metodă proprie

Alintați ori autiști. Doctorii psihiatri din Moldova nu știu cum să stabilească dacă un copil suferă de autism. De vină ar fi lipsa unei „motivații financiare” 

Diagnosticați cu retard mintal, chiar dacă au doar o problemă de comunicare. Este soarta copiilor care suferă de mutism electiv sau alte probleme de comunicare