Autor: Sorina Bujarov

În Moldova igiena dinților sau orală, cum spun doctorii, reprezintă în continuare a mare problemă. Moldovenii merg din ce în ce mai rar la stomatolog. O confirmă și statisticile ale Centrului Național de Management în Sănătate care arată că anul trecut numărul vizitelor profilactice la medicul dentist a scăzut în toată țara cu aproape 40 de mii față de 2012. Aceasta ar însemna că în 2013, la stomatolog au ajuns doar 30 din 100 de moldoveni. Asta în timp ce în 2012 proporția era de 32 la 100 de locuitori, iar în 2011- de 47 – la 100 de locuitori.  

Elena are 24 de ani și mărturisește că nu a pășit niciodată pragul vreunui cabinet stomatologic. Nu din cauza banilor, spune ea, ci din cauza fricii de dentist.  

„Mi-e foarte frică, dar nici dureri foarte mari nu am avut până acum. Am avut de câteva ori dureri ușoare, însă pun tifon înmuiat în spirt și îmi trece. Îmi dau seama că mai devreme sau mai târziu va trebui să ajung la el, însă amân cât mai mult posibil. Cred că dacă nu o să am încotro de durere, atunci o să mă hotărăsc să merg”, susține tânăra.

Alina evită însă să meargă cu regularitate la stomatolog, deoarece consideră serviciile acestuia prea scumpe.

„Încerc să-mi mențin dinții sănătoși, pentru că am avut niște probleme și am cheltuit o mulțime de bani ca să-mi tratez mai multe măsele. Acum încerc să-mi îngrijesc dinții ca să nu mai ajung la stomatolog. Îi spăl cu regularitate și mă strădui să consum cât mai puțin zahăr”, mărturisește Alina.

Medicii sunt însă de altă părere. Aceștia spun că, în mare parte, moldovenii nu merg la dentist pentru că nu sunt învățați să facă acest lucru, dar nu exclud și frica. Statisticile arată că din totalul celor care au nevoie de profilaxia cavității bucale, doar 70 la sută au făcut-o.

„Dinții se tratează foarte rar în fazale incipiente ale afecțiunilor. Aceasta din lipsă de cultură și educație sanitară primită de la părinți. Nu exclud însă și factorul fricii, dar este un procent foarte mic”, afirmă Eleonora Morteanu, medic-stomatolog. 

Deși programul unic de asigurări în medicină prevede profilaxia afecțiunilor dentare, doctorul spune că rareori se întâmplă ca moldovenii să se adreseze pentru asanarea cavității bucale.

„Polița medicală acoperă cheltuielile pentru sigelarea de fisuri și fosete și detartraj. Cu toate acestea, lumea nu vine la stomatolog decât atunci când au deja dezvoltate afecțiuni mai grave. Chiar și copii, elevii se adresează cu carii dentare complicate. Motivul este nepăsarea față de sănătatea orală”, explică stomatologul.

 „Problema sănătății orale la noi în Moldova e nerezolvată și va trece ceva timp până când oamenii vor înțelege că adresările la timp și igiena dentară le va aduce doar bineficii, atât pentru sănătate în general, dar și pentru buzunar. Copiii trebuie educați de mici, de la primii dinți apăruți el trebuie să știe să folosească periuța și pasta”, susține Eleonora Morteanu.

Specialiștii spun că cel mai des moldovenii ajung la stomatolog atunci când nu mai pot suporta durerile, au carii complicate sau necesită protezare. Potrivit stomatologilor o carie netratată la timp poate dezvolta afecțiuni grave, precum pulpita sau parodontita, tratamentul cărora este mai complicat și costă mai scump. Astfel, tratamentul la timp al cariilor și respectarea igienei orale sunt cele mai eficiente măsuri profilactice, dar și cele mai economie. 

 

Articole relaționate:

Policlinicile stomatologice din raioane, cu doctori la pensie 

Moldovenii n-au grijă de dinții lor. Majoritatea din cei care au vizitat un stomatolog aveau carii adânci și dinți stricați 

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar