Autor: Irina Papuc
În Republica Moldova, trei bătrâni dintr-o sută dezvoltă boala Parkinson, o maladie neurologică care afectează capacitatea oamenilor de a-și controla mișcările. Deși se credea că este maladia oamenilor în etate, primele simptome apar foarte devreme.
În Republica Moldova nu există statistici care să reflecte numărul real al persoanelor afectate de boala Parkinson. Totuși, medicii specialiști de la noi estimează că unul din 350 de moldoveni o dezvoltă, iar dacă este vorba despre persoanele după 65 de ani, atunci prevalența este de unul- trei cazuri de îmbolnăviri la 100 de persoane.
„Extrapolând datele, putem afirma că în Moldova există aproximativ 12.000 de persoane afectate de Parkinson, însă nimeni nu a făcut un studiu serios, pentru că este nevoie de mulți bani”, spune Ion Moldovanu, specialist în neurologie, ex-director al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie din Moldova.
Persoanele cu Parkinson, spune el, manifestă patru simptome caracteristice. În primul rând este vorba despre tremur. „Familia poate observa tremurul anumitor părți ale corpului. Persoana nu le poate controla. Un alt simptom este bradikinezia, ceea ce înseamnă mișcări lente. Dacă veți ruga o persoană cu Parkinson să strângă și să desfacă pumnul, veți observa că mișcările sunt executate foarte încet”, mai spune Moldovanu.
Alte simptome caracteristice maladiei și care v-ar putea ajuta să înțelegeți ce se întâmplă cu o persoană apropiată este fața lipsită de expresivitate. Acest lucru se întâmplă din cauza pierderii capacității de contracție a mușchilor, iar fața pare să fie ca o mască. Persoanele afectate de această maladie neurologică nu-și pot păstra bine echilibrul, la o mică bruscare acestea pot să cadă. Un alt simptom este mersul încet, cu pași mici, târâind picioarele.
„Unele simptome, precum tremurul pot să lipsească și atunci este complicat să stabilești un diagnostic corect. Uneori, medicii pot confunda boala spre exemplu cu osteocondroza, din cauza durerilor în spate”, mai precizează specialistul.
„Tratamentul medicamentos este eficient, mai ales pentru persoanele care au dezvoltat recent boala. Ele pot duce o viață normală și merge la serviciu. Medicamentele pe care le prescriem, pe bază de levodopa, sunt cele mai eficiente”, mai spune Ion Moldovanu. Deși în lume se practică intervențiile chirurgicale, atunci când maladia evoluează, în Moldova acestea se fac rar, din lipsă de echipamente, mai spune el.
Maladia Parkinson apare atunci când celulele nervoase ale creierului care produc dopamină se distrug. Această substanță activează celulele din creier răspunzătoare de mișcare. Substanța neagră este o zonă foarte mică din creier, situată în mezencefal, aceasta controlează mișcările voluntare, reglează dispoziția și produce dopamina.
Cauza acestei distrugeri celulare nu se cunosc, însă specialiștii afirmă că, în afară de factorul genetic, mai pot influența și chimicalele, precum pesticidele. Din acest motiv cei mai mulți bolnavi de Parkinson din Moldova provin din mediul rural.
În satul Hîjdieni, din raionul Glodeni, de exemplu, erau în evidență patru bolnavi cu Parkinson. Toți însă au decedat anul trecut. „Cea mai tânără avea 60 de ani. Avea grijă de ea o rudă, pentru că fiica era plecată peste hotare”, spune Valentina Stelea, asistenta medicală din sat. Cât despre medicamente, aceasta spune că sunt suficiente.
Astăzi comunitatea internațională marchează ziua bolii Parkinson, iar simbolul acestei maladii este laleaua roșie. Se estimează că, la nivel mondial, 6,3 milioane de persoane suferă de Parkinson, iar incidența este în creștere de la an la an. Deși maladia Parkinson este adesea întâlnită la persoanele vârstnice, primele simptome pot apărea chiar și mai devreme de 40 de ani. În general, boala este aproape de două ori mai răspândită în rândul bărbaților.
█ Articole relaționate: