Autor: Irina Papuc

După o discuție pe tonuri ridicate la Guvern, Ministerul Sănătății a indicat să fie schimbați specialiștii care fac parte acum din comisiile medico-militare teritoriale și, după caz, să fie aplicate sancțiuni. Totodată, în fiecare comisie ar urma să fie inclus încă un specialist – psihologul.

Ministerul Sănătății a publicat astăzi ordinul prin care informează directorii spitalelor raionale că trebuie să modifice componența comisiilor medico-militare, iar la necesitate să fie aplicate sancțiuni disciplinare. Totodată, în cadrul acestor comisii urmează să fie inclus și un psiholog, care ar urma să verifice starea psihofiziologică a recruților. Măsurile ar urma să prevină înrolarea în armată a tinerilor cu diverse maladii, dar care trec neobservate de medicii din comisiile medicale.

Modificările au fost făcute după ce în luna noiembrie Procuratura Generală a anunțat că aproape 200 de tineri au fost înrolați în armată cu probleme grave de sănătate, precum hepatita C, tuberculoză, dar și maladii psihice, precum schizofrenie sau tulburări explozive de personalitate.

După câteva luni de la anunțul Procuraturii Generale Ministerul Sănătății nu a reacționat în niciun fel, iar la ședința trecută a Executivului, Iurie Leancă l-a certat pe Octavian Grama – viceministrul Sănătății, că nu au fost luate măsuri ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple și că medicii care au admis greșeli nu au fost pedepsiți. Atunci, premierul a cerut reprezentanților să vină în următoarea ședință cu detalii.

 

█  Articole relaționate:

La armată, cu tuberculoză și hepatita C. Mai mulți tineri cu maladii grave au trecut comisiile raionale de recrutare pentru încorporarea în armată 

Iurie Leancă l-a certat pe viceministrul Sănătății, Octavian Grama. „Avem și până în prezent medici care nu au fost pedepsiți. Eu trebuie să iau atitudine?”