Autor: Sorina Bujarov

Majoritatea moldovenilor sunt nemulțumiți de serviciile medicale incluse în polița de asigurare medicală. Potrivit datelor Barometrului de Opinie Publică, 70 la sută dintre moldoveni sunt de părere că asigurarea medicală nu își justifică costul. 

În mare parte, nemulțumirile sunt generate de faptul că asigurarea medicală care, din acest an, costă peste 4.000 de lei nu cuprinde în realitate servicii gratuite. Astfel, aproape jumătate dintre moldovenii chestionați, mai exact 43%, au confirmat că nu beneficiază de servicii gratuite în baza asigurării medicale.

Potrivit studiului, persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani s-au arătat cele mai nemulțumite față de acest aspect. Astfel, 47 la sută din această categorie de respondenți au afirmat că, deși au poliță medicală, nu au avut parte de reduceri sau servicii gratuite atunci când au mers la medic.  

În același timp, alți 27 la sută au spus că foarte rar beneficiază de reduceri sau servicii gratuite atunci când prezintă polița medicală. Datele publicate în Barometrul de Opinie mai arată că numărul celor care au confirmat că într-adevăr au beneficiat de reduceri sau servicii gratuite atunci când au mers la spital sau altă instituție medico-sanitară constituie doar 5 procente.  

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1.115 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 28 martie-13 aprilie 2014. Manja de eroare este de +/-3%. 

 

 Articole relaționate:

Majoritatea moldovenilor sunt nemulțumiți de asistența medicală care li se acordă. Experții: „Nu se investește în comunicare”