Autor: Sorina Bujarov
Anul trecut, autoritățile publice locale din Moldova au investit în spitalele raionale aproape 21 de milioane de lei, arată datele prezentate de Sindicatul „Sănătatea”. Potrivit raportului, sumele diferă foarte mult de la o regiune la alta. Astfel în raioanele Drochia, Hâncești, Nisporeni, Ocnița și Cahul investițiile au fost de ordinul milioanelor de lei, însă în raioanele Fălești și Călărași - suma oferită de către autoritățile publice locale a fost de doar câteva zeci de mii.
Astfel, cei mai mulți bani au fost oferiți de către administrația publică locală din Drochia - 3,8 milioane de lei, cea de la Hâncești a alocat 3,1 milioane de lei, la Nisporeni s-au dat 1,9 milioane, autoritățile de la Ocnița - 1,8 milioane, iar cele de la Cahul - 1,7 milioane de lei.
Managerii spitalelor spun că, în mare parte, banii oferiți de către conducerea raionului sunt investiți în lucrări de reparație a spitalului și procurarea utilajelor medicale.
„În ultimii cinci ani, Consiliul Raional a oferit în jur de 11 milioane de lei, pentru reparația spitalelor și procurarea unor utilaje noi și performante. Anul trecut ni s-a oferit aproape două milioane de lei, pentru repararea secției de terapie. În mare parte, banii au fost investiți anume aici”, a declarat Feodor Iurcu, medic șef la spitalul raional din Ocnița.
Acesta mai spune că responsabilii raionului sunt destul de receptivi atunci când vine vorba despre problemele spitalului. De curând, tot din banii oferiți de către autoritățile publice locale a fost reparată și secția de pediatrie a spitalului din Ocnița.
Dacă în celelalte raioane administrațiile locale au oferit, în 2013, milioane sau sute de mii de lei, în raionul Fălești și Călărași, conducerea raionului a oferit spitalelor pe care le au în gestiune doar 24 și, respectiv, 34 de mii de lei.
„Am solicitat acești bani, pentru că aveam nevoie de spirograf (un aparat care înregistrează graficul ventilației pulmonare) și de un pulsoximetru (un aparat de măsurare a gradului de oxigenare sanguină și saturare a hemoglobinei). Știm că în alte raioane administrațiile oferă spitalelor milioane de lei, însă noi nu putem cere mai mult, pentru că nu este de unde, ne-a explicat conducătorul raionului”, afirmă Silvia Bobescu, medic șef la spitalul raional din Călărași.
Nu sunt bani, pentru că acum doi ani s-au făcut reparații în spital și s-au înregistrat datorii de aproape șase milioane de lei, mai adaugă directorul.
„Încă sunt datorii din 2011, când a fost reparat aproape jumătate din spital. Noi totuși am cerut să ni se dea măcar pentru cheltuielile pentru controlul medical al recruților, aproape 30 de mii de lei. Ni s-a spus însă că de la Comisariatul Militar trebuie să cerem banii. Nu am vrut să pierdem timpul, așa că am lăsat de la noi”, spune Bobescu.
Potrivit Sindicatului „Sănătatea”, în 2013, pentru toate instituțiile medicale din țară administrațiile publice locale au oferit în total aproape 61 de milioane de lei, în timp ce în 2012, contribuțiile au fost de 41,7 de milioane de lei.
█ Articole relaționate: