Redactor: Sorina Bujarov

Trei persoane au fost arestate preventiv, la București, în dosarul operaţiilor estetice ilegale. Printre acestea se numără și managerul Spitalului de Arși București, doctorul Vitalie Stan, care, potrivit EVZ, este originar din Chișinău. De asemenea, a fost arestat şeful Secţiei de chirurgie plastică Nicolae Antohi, şi medicul Elena Cristina Isac. Ei sunt acuzați de luare de mită, fals intelectual și înșelăciune. Potrivit anchetatorilor, suspecții făceau operații estetice, dar în documente treceau un diagnostic fals, pentru a deconta intervențiile la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Potrivit Adevărul, în acest dosar, sunt urmărite penal 26 de persoane. Cercetările vizează 16 medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, o asistenţă medicală şi nouă pacienţi. Anchetatorii au făcut, vineri, percheziţii la Spitalul de Arşi şi la 22 de adrese din Bucureşti, inclusiv la locuinţele unor medici, unde au găsit importante sume de bani. În unele cazuri, percheziţiile au fost întârziate până la sosirea maşinilor de numărat bani, în condiţiile în care anchetatorii au găsit la un doctor 170.000 de euro, iar la un altul, 700.000 de lei. Acasă la un alt medic au fost găsiţi 50.000 de euro, la un altul - 40.000 de euro, iar la un doctor care fusese în tura de noapte- 1.000 de euro, conform aceloraşi surse. În total, la cei vizaţi de percheziţii au fost găsiţi peste 500.000 de euro. Cadrele medicale care ar fi realizat în spital operaţii estetice, pentru care cereau sume mult mai mici decât preţul pieţei, pe care le încasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se cerea aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro.

█ Medici, sub urmărire penală. Aceștia făceau ilegal operații estetice într-un spital public, iar în acte indicau diagnostice false. Ulterior decontau banii de la Casa de Asigurări în Sănătate 

În acest dosar, la Poliţia Capitalei au fost audiate zeci de persoane, învinuiți şi martori. La audieri vor fi chemaţi şi pacienţi, însă aceştia vor fi citaţi în zilele următoare. Anchetatorii au fost sesizaţi în 2012 de Direcţia de Informaţie şi Protecţie Internă că la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri au loc fraude privind modul de internare al unor pacienţi, iar ulterior a existat şi un denunţător, al cărui caz este cuprins în anchetă. Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), Gheorghe Iana spune că operaţiile estetice nu sunt decontate, iar spitalul trebuie să supravegheze că ceea ce se trece pe hârtie ca diagnostic corespunde cu ceea ce se întâmplă în unitate, responsabilitatea raportării fiind a conducerii spitalului.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), chirurgul plastician Ioan Lascăr, susţine că instituţia pe care o coordonează se va autosesiza în acest caz şi va verifica dacă au existat abateri de la deontologia profesională. Medicul a explicat, totodată, că nicăieri în lume nu sunt decontate şi operaţiile de înfrumuseţare.

„Noi ne vom autosesiza să vedem dacă există şi abateri de la deontologia profesionala. Aici este vorba despre chirurgie estetică, iar intervenţiile de chirurgie estetică nu sunt decontate în nicio ţară din lume de către Casele de Sănătate”, a  declarat chirurgul Lascăr.

Pe de altă parte, profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a declarat că nu este de competenţa colegiului să verifice acest caz.

„Dacă actul medical a fost corect şi pacientul a fost tratat ca un pacient nu este de competenţa Colegiului Medicilor. Ceea ce pot să spun este că mă deranjează felul în care s-a mediatizat acest caz. Ancheta se poate face şi fără o asemenea mediatizare pentru că mai întâi trebuie să vedem care este finalul anchetei, dacă sunt adevărate sau nu aceste acuzaţii”, a spus Astărăstoae.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine că imediat ce doctorii şi asistentele medicale vor fi duse la audieri, reprezentanţii Direcţiei Sanitare din Bucureşti vor face verificări la Spitalul de Arşi din Capitală. Oficialul a precizat într-o intervenţie televizată că nu avea informaţii cu privire la activitatea infracţională din unitatea sanitară menţionată, în mod special.

Bănicioiu arată că o soluţie pentru a aduce la suprafaţă mai multe astfel de cazuri o constituie înăsprirea controalelor în unităţile medicale.