Redactor: Irina Papuc

În anul 2013 în Japonia s-au produs 2.708 de erori medicale, dintre care 216 au fost cazuri fatale, înregistrate la 274 de instituții medicale mari. Statistica a fost făcută publică de către Consiliul Japoniei pentru Calitatea Sistemului de sănătate și nu cuprinde datele statistice din toate spitalele, ci doar cele obligate să furnizeze date cu privire la numărul erorilor medicale.

Cifra este de 2,4 ori mai mare decât cea din anul 2005, când Consiliul a început înregistrarea anuală a cazurilor de malpraxis, inclusiv a erorilor înregistrate la spitalele universitare, transmite The Japan News.

Creșterea bruscă a numărului de cazuri raportate reflectă creșterea gradului de conștientizare în rândul profesioniștilor din domeniul medical, menționează autorul studiului. Cu toate acestea, se consideră problematic faptul că dinamica nu a fost observată în cazul datelor raportate de către spitalele private și alte instituții care au participat în mod voluntar la statistică.

Deși numărul de instituții medicale care au raportat cazuri letale a rămas aproximativ același din 2004, rapoartele au fost în creștere pe o bază anuală. În 2013 , numărul de rapoarte a fost de 2.708 cazuri sau de aproximativ 2,4 ori mai mult decât în 2005, când s-au raportat 1.114 cazuri. În 2013, erorile mortale au reprezentat 8 la sută sau 216 de cazuri, iar cele soldate cu handicap au reprezentat 10 la sută, sau 263 de cazuri.

O veste bună este că rata erorilor grave este în scădere față de 2005, iar unele cazuri au fost raportate chiar și atunci când a fost evitată o vătămare gravă, pentru a preveni incidente similare în viitor.

Shin Ushiro, un membru al consiliului a declarat că „este greu de crezut că numărul total de erori medicale a crescut”.

Spitalele guvernamentale și cele private pot lua parte în mod voluntar la sistemul de raportare, dar numai 691 de astfel de spitale, inclusiv 100 de clinici, s-au înregistrat în sistem . Cifra echivalează cu mai puțin de 10 la sută din toate spitalele din întreaga națiune.

The Japan News precizează că la 18 aprilie, în incinta Ministerului Sănătății, Muncii și Asistenței Sociale din Tokyo, doctorul Toshitaka Nakamura, director al Centrului Național pentru Sănătate Globală și Medicină din Tokyo, și-a cerut scuze pentru un accident mortal care a avut loc la spitalul său.

█  Doctorii cu experiență comit greșeli medicale la fel de des ca și cei tineri 

Este vorba despre decesul unei femei, în vârstă de 78 de ani, care a fost internată în spital având dureri la spate și picioare. Un medic, cu o experiență de cinci ani, i-a administrat din greșeală un agent de contrast interzis pentru utilizare în cazul coloanei vertebrale.

Consiliul Japoniei pentru Calitatea Sistemului de sănătate este o societate de interes public, din care fac parte medici, avocați și alți experți. Este înființat în 1995 pentru a îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor medicale în Japonia.

De fiecare dată când au loc accidente medicale, care duc la moartea pacientului sau la invaliditate, este trimisă o informative către ministerul de profil. Instituția cere, la rândul ei, ca acesta să fie raportat. Conținutul raportului este analizat de către Consiliul Japoniei pentru Calitatea Sistemului de Sănătate, care, la rândul său, anunță instituția în privința măsurilor preventive. Sistemul a început în octombrie 2004, cu scopul de a restabili încrederea pierdută în serviciile medicale din cauza unei serii de erori medicale și dosare medicale modificate în mod fraudulos.

 

 █  Articole relaționate:

Malpraxisul medical devine o problemă actuală și în Africa. Numărul plângerilor este în continuă creștere

Medicii indonezieni cer de la Curtea Constituțională decriminalizarea malpraxisului medical