Autor: Irina Papuc
Boala de care suferă nu doare. Deloc, dar oamenii care o au se simt stânjeniți, descurajați și preferă să se ascundă de societate. Ei fug de lume, pentru că urăsc felul cum arată. Este vorba despre vitiligo, o maladie dermatologică care provoacă depigmentarea pielii. Medicii din Moldova recunosc că aceasta reprezintă încă un mister pentru medicină.
Despre vitiligo în Moldova se vorbește foarte puțin. Maladia nu provoacă durere și nu este infecțioasă, în schimb implică un stres psiho-emoțional foarte puternic, din cauza aspectului pe care îl provoacă celor diagnosticați. Este de fapt o depigmentare neuniformă a pielii, cauzată de distrugerea melanocitelor, celulele responsabile de pigmentarea pielii. În consecință, apar pete albe de diferite dimensiuni, de obicei pe porțiunile dezgolite – mâini, picioare și față. Doctorii spun că oamenii care ajung pe patul de spital sunt ruinați psihologic.
„Această maladie diferă mult de altele. Nu este contagioasă și nu prezintă pericol pentru viața bolnavului. Nu provoacă dureri. Oamenii sunt dezamăgiți de aspectul fizic, le este rușine să apară în lume, au probleme de adaptare în societate”, afirmă dermatologul Boris Nedelciuc. Cei mai puțin deranjați de aspectul lor sunt oamenii în vârstă.
De cele mai multe ori petele depigmentate apar pe porțiunile descoperite ale corpului – mâini, picioare și pe față, însă există și excepții. În multe cazuri, petele se extind și pe alte organe, iar doctorii spun că vitiligo nu se tratează complet.
„Cauzele apariției vitiligo nu au fost identificate în totalitate. Aceasta poate apărea ca un rezultat al deficitului de microelemente, fermenți sau din cauza unor probleme metabolice. De aceea, ne este foarte complicat să tratăm boala, dacă nu știm exact care este cauza ce o provoacă. Și apoi, în lume nu există un tratament standardizat pentru vitiligo. Acest lucru ne permite să oscilăm de la un tratament la altul”, mai spune Nedelciuc. În aceste condiții, la externare, mai precizează doctorul, la 99 la sută din pacienți se atestă o ameliorare, fie și nesemnificativă, însă vindecarea este aproape imposibilă. Doctorii numesc vitiligo ca fiind una din enigmele bolilor dermatologice.
Mai ușor de identificat motivele apariției vitiligo se poate face în cazul copiilor. Doctorii atenționează că aceasta poate fi declanșată de ascaridioză, helmintiază sau în urma loviturilor cranio-cerebrale.
Vtiligo este o maladie care macină starea psihică a oamenilor, dar și buzunarele, întrucât medicamentele pentru repigmentare sunt foarte scumpe. O cură necesară pentru două luni ajunge la 2.000 și chiar 3.000 de lei, iar rezultatele sunt, de multe ori, nesatisfăcătoare, din cauza faptului că o repigmentare completă este aproape imposibilă. Doctorii atenționează persoanele diagnosticate cu această maladie să evite razele solare, întrucât din cauza lipsei de melanină pot fi provocare arsuri.
█ Condamnați la retard mintal. Doar jumătate din persoanele diagnosticate cu o boală rară beneficiază de un supliment alimentar de care au nevoie zilnic
În Moldova nu se ține o evidență a numărul a persoanelor diagnosticate cu vitiligo, însă în 2013 numărul celor internați a ajuns la zece. Boris Nedelciuc afirmă că în Moldova există o adresabilitate scăzută, de aceea în realitate numărul bolnavilor ar putea fi mai mare. „Participăm la tot felul de emisiuni radio și tv pentru a informa oamenii, însă se pare, informația nu prea se păstrează. Pe o ureche intră și pe alta iese”.
La nivel mondial, de vitiligo suferă aproximativ 2 la sută dintre persoane, iar 30 la sută au avut rude care au suferit de aceeași maladie. Una din presupusele cauze este și factorul genetic.
Articole relaționate:
█ Au pecetea de invalid, dar de fapt sunt copii care suferă de autism. Este soarta a zeci de micuți ignorați de autorități și diagnosticați cu retard mintal
█ Boli care le fură copilăria. Sute de micuți luptă zilnic pentru șansa de a trăi fără Down, autism sau alte probleme de dezvoltare