Autor: Irina Papuc

Două femei cu probleme de sănătate mintală, supuse agresiunilor sexuale ani la rând de către un doctor, au murit în condiții suspecte, la câteva zile după ce au vorbit în instanță despre faptul că au fost violate și supuse avortului. Se presupune că una dintre ele a fost înecată în cadă, iar despre cealaltă nu se știe nimic. Avocații sunt deranjați de faptul că victimele dispar, dar și de faptul că doctorii care comit avorturi la termeni interziși de legislație nu sunt trași la răspundere și chiar mai mult, pedeapsa prevăzută în Codul Penal este mult prea blândă.

Femeia care a fost găsită în baie asfixiată avea 30 de ani. Ea a povestit pe data de 19 aprilie, cu zece zile înainte să moară, prin ce chinuri a fost nevoită să treacă.

„Mi s-a comunicat că a fost găsită în baie, cu capul în jos, de către concubinul ei. Expertiza medico-legală a stabilit că a fost deces prin asfixie. Ea era epileptică, iar persoanele din internat susțin că ar fi avut o criză exact în acel moment”, spune avocata Violeta Gașițoi, care apără interesele a 16 femei violate în instituție de către medicul Stanislav Florea. Avocata este sigură că s-a produs o crimă, iar suspiciunile sunt legate și de concubinul acesteia, care a descoperit cadavrul. Ea presupune că acestuia i-ar fi fost administrate medicamente astfel încât să acționeze fără discernământ.

Înecată în baie

Femeia de 30 de ani este a doua victimă din acest an decedată la Internatul psihoneurologic din Bălți, instituție de stat. Prima și-a găsit sfârșitul tot aici. Ea nici n-a reușit să depună mărturii. Înainte de proces a decedat. În ce condiții, nu se cunoaște. Avocata Violeta Gașițoi știe că aceasta ar fi avut hipertensiune arterială, iar decesul ar avea legătură cu acest fapt. Astfel, din ianuarie și până acum nu se cunoaște dacă cineva a „ajutat-o”, de fapt, să moară.

O altă femeie care acum nu se mai află în internat a povestit în instanță cum a fost obligată să avorteze și cum și-a îngropat copilul.

„Ea a dat mărturii în judecată și a povestit că a fost supusă agresiunilor sexuale din anul 2002 până în 2013. În 2004 a rămas însărcinată, dar medicii i-au provocat un avort spontan. Mai mult, la termenul de șase luni și jumătate. Ea a povestit că a fost dusă într-o încăpere și i s-a cerut să se dezbrace, fără să știe ce urmează. După ce a născut, i s-a injectat ceva și a adormit. Ea este sigură că și-a auzit copilul plângând. Când s-a trezit însă fătul era mort și pus într-o cutie. Ea a rugat ca doctorii să-i permită să-l îngroape. L-a înfășat în cămașa ei de noapte”, spune avocata, Violeta Gașițoi. Acum, ea a fost amenințată de angajații din spital.

  Ginecologul le verifică doar pentru a evita sarcina, deoarece „statul nu are nevoie de copii nebuni”. Cum au grijă responsabilii de sănătatea sexuală a pacienților din internatele psihoneurologice 

„I-au spus că este o mincinoasă și că nu va putea demonstra că avortul a fost făcut la termenul de șase luni și că instanța va crede doctorii, în detrimentul unei femei bolnave”.

Avocații știu despre cel puțin cinci cazuri de provocare a avorturilor în instituțiile medicale publice. „Acestea erau duse la Maternitatea din Bălți, iar medicii recurgeau la avort, chiar dacă femeile nu și-au dat acordul pentru această procedură, iar pe act figura numai semnătura fostului director al internatului. Știm de cinci cazuri, dar ele sunt cu siguranță mai multe”, spune Gașițoi.

Doi ani pentru avort ilegal

Deși unii medici se implică în cazuri de avorturi forțate, aceștia nu se tem că pot fi trași la răspundere. Mai mult, nici Codul Penal nu prevede pedepse aspre pentru cei care efectuează întreruperi de sarcină la termene interzise de lege. Legislația prevede o amendă de la 200 la 500 unități convenționale pentru provocarea ilegală a avortului sau închisoare de până la doi ani, deci o pedeapsă mult prea blândă.

Violeta Gașițoi crede că legea este atât de blândă cu doctorii, pentru că legislatorul nu a luat în calcul provocarea avortului fără acordul mamei.

Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, spune că deși sunt implicați și doctorii în aceste fărădelegi care durează de ani buni, Ministerul Sănătății nu a luat niciodată atitudine. „Ministerul a fost informat atât prin rapoarte, cât și prin alte căi. Se știe foarte bine ce se întâmplă în aceste internate, precum și de faptul că se produs avorturi ilegale, dar toată lumea păstrează tăcerea, iar instituțiile abilitate nu au intentat până acum niciun dosar, din câte știu”, afirmă directorul. Jereghi spune că instituția va merge în instanță cu mai multe cazuri similare, în care sunt implicate beneficiare de la internatele psihoneurologice din țară.

  Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând 

La începutul lunii trecute, Anatolie Cârpă, fostul director care și-a pus semnăturile de actele medicale pentru avort ale beneficiarelor din internat a fost demis, iar în locul lui a venit un alt director. Nu am reușit însă să discutăm cu acesta. După ce ne-am prezentat am fost rugați să revenim mai târziu, după care la telefon nu a mai răspuns nimeni.

Decesele, date cu caracter personal

Am încercat să aflăm și de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, de ce nu este făcută publică cifra persoanelor care au decedat la Internatul Psihoneruologic din Bălți și în ce condiții s-a produs decesul acestora. Și nouă, la fel ca și avocaților, ni s-a răspuns că este vorba despre „date cu caracter personal”.

„Mai citiți și voi Legea privind protecția datelor cu caracter personal și vedeți ce scrie acolo, ca să înțelegeți ce vă putem spune și ce nu”, ne-a răspuns scurt ministrul, Valentina Buliga. Ea susține că a întreprins recent o vizită la internat, dar nu a dat alte detalii. A promis însă că va reveni la subiect.

În lipsa celor două femei decedate în condiții suspecte mai rămân 16 beneficiare care ar urma să facă mărturii în instanță. Avocata care se ocupă de caz spune însă că îi este frică pentru viața lor.

 

  Articole relaționate:

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare