Redactor: Irina Papuc

După ce raportorii ONU au atenționat asupra faptului că în Spitalul de Psihiatrie din Pavlovca s-au depistat încălcări grave ale drepturilor omului și că instituția trebuie de urgență închisă, oficialii din sănătate spun că au încercat să schimbe lucrurile, însă angajații s-au opus. Astfel, în această instituție care nu este nici acreditată, nici spital nu poate fi numit din cauza condițiilor inumane de trai, 50 de pacienți cu deficiențe mintale încă se mai află acolo.

În instituția de la Pavlovca sunt internați aproximativ 50 de bolnavi de care îngrijesc 100 de angajați. Condițiile în care aceștia se tratează sunt jalnice, scrie într-un reportaj de la fața locului un reporter al Ziarului Național. Oamenii nu au îmbrăcăminte și nici încălțări, dar nici măcar articole de igienă. Cu greu aceștia se încumetă să vorbească despre faptul că le este frig și foame și că au voie să se plimbe la aer curat numai cei „cuminți”.

Bolnavii, care suferă de tulburări psihice cronice, vor continua să se afle în Spitalul din Pavlovca, deși raportorii ONU care au vizitat țara noastră au recomandat autorităților să închidă de urgență instituția.

„Am fost martorul unor încălcări şocante ale drepturilor omului comise împotriva  pacienţilor din secţia de psiho-narco-tuberculoză. Prin urmare, solicit închiderea imediată a acestei instituţii. Există dovezi concludente că pacienţii sunt puşi să muncească pe un teren agricol de 15 hectare. Cei care lucrează în câmp sunt pe moarte, iar medicii instituţiei spun că muncile agricole sunt, de fapt, terapie ocupaţională, care nu se remunerează”, a declarat Magdalena Sepulveda, raportor special al ONU pentru sărăcie extremă și drepturile omului.

„Vom face reparații în clădirile de la Pavlovca și vom instrui personalul medical ca să prestăm servicii paliative de calitate pacienților psihiatrici, deoarece bolnavii în faza terminală și care au pierdut legătura cu rudele nu pot avea grijă de ei. Eu cred că nivelul prestării de servicii pacienților de la Pavlovca încă nu a atins standardele minime. Nu am închis instituția aceasta, deoarece colectivul s-a împotrivit vehement și unica soluție de menținere a personalului a fost ca să transformăm secția respectivă”, a spus viceministrul Sănătății, Mihai Ciocanu, pentru sursa citată. Astfel, din 1 ianuarie instituția trebuie că acorde servicii paliative pentru acești bolnavi.

Raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, Magdalena Sepulveda, a efectuat o vizită în Republica Moldova în perioada 8-14 septembrie, la iniţiativa Guvernului de la Chişinău. În iunie a acestui an, raportorul ONU va prezenta concluziile finale al vizitei sale în Moldova printr-un raport, care va fi prezentat în cadrul sesiunii a 25-a a Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite.

Reportajul integral poate fi citit pe pagina electronică a Ziarului Național.

 

Articole relaționate:

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată

Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând 

Sarcini în plus. Medicii de familie vor consulta și oferi îngrijiri medicale pentru bolnavii cu tulburări psihice. Ministerul Sănătății promite stimulente 

Deficit de psihiatri în Moldova