Autor: Sorina Bujarov
Sistemul medical din Republica Moldova se confruntă de ani de zile cu lipsă cronică de specialiști. Datele arată că numărul specialiștilor plecați crește în fiecare an, iar numărul celor noi angajați rămâne la același nivel, ceea ce face imposibilă acoperirea golurilor de personal medical. În aceste condiții, în ultimul an sistemul medical din Moldova a dus lipsă de peste 2.000 de medici.
Mai exact, Auditul Proiectului “Servicii de Sănătate și Asistență Socială”, prezentat de Curtea de Conturi, arată că în 2013 sistemul medical din Moldova a funcționat, chiar dacă a fost atestată o lipsă de 2.033 de doctori, de diferite specializări. Potrivit raportului, necesarul total de medici pe țară este de 14.947 de doctori, anagajați însă sunt doar 12.914 de specialiști. Și managerii instituțiilor medicale se plâng că situația este de o gravitate fără precedent.
„Ducem lipsă de 17 doctori. Ne lipsește un reanimatolog-anesteziolog, un oncolog, un laborant, un medic endocrinolog, geriatru, pediatru, infecționist, epidemiolog, transfuziolog, neurolog, un specialist în endiscopie, doi obstetricieni ginecologi și doi chirurgi. Lista e atât de lungă că nici nu mai pot memora bine. Această situație s-a acutizat în ultimii ani, când a părut posibilitatea de apleca peste hotare”, susține Feodor Iurcu, medic șef la spitalul raional din Ocnița.
Acesta mai spune că în fiecare an se luptă pentru a convinge tinerii specialiști să vină să muncească la spitalul pe care îl conduce, însă aceștia nu se lasă convinși foarte ușor.
„În trecut, munceam în condiții mult mai grele și cu un salariu mult mai mic, tinerii de astăzi vor însă totul deodată”, mai adaugă responsabilul.
Această problemă este caracteristică pentru majoritatea instituțiilor medico-sanitare din țară. Managerul spitalului din Leova spune că și ei duc lipsă de specialiști.
„Puțini sunt cei care aleg să muncească acasă. În mare parte sunt pensionari care deja au muncit o viață în acest domeniu. Tinerii pleacă după condiții mai bune. Ultimul medic care s-a disponibilizat de la noi din instituție a fost un traumatolog, care a plecat peste hotare. Alții au ieșit la pensie și nu au mai vrut să muncească”, afirmă managerul spitalului din Leova, Ion Gușanu.
Insuficiența lucrătorilor medicali influențează negativ calitatea serviciilor de asistență medicală, este de părere vicepreședintele Sindicatului „Sănătatea”.
„Este o problemă gravă nu doar pentru pacienți, dar și pentru cei rămași în acest sistem, deoarece sunt nevoiți să muncească mult mai mult. Condițiile actuale de muncă și salarizarea nicidecum nu-i motivează pe doctori să rămână acasă. Atâta timp cât nu vor fi remunerați pe măsură, situația nu se va schimba. Au nevoie de un salariu care să le permită să aibă propria casă și să-și poată întreține familia”, afirmă Mihail Dudca, vicepreședintele Sindicatului „Sănătatea”.
Potrivit datelor prezentate de Ministerului Sănătății, se atestă o insuficiență acută de cardioreumatologi pentru copii care sunt doar 14 la număr, dermato-venerologi, otolaringologi și oftalmologi. Cei mai mulți sunt însă medicii de profil terapeutic- 1.938, cu 26 de specialiști mai puțini ca anul precedent.
█ Articole relaționate: