Autor: Sorina Bujarov

Un alt lot de 17 ambulanțe noi au fost oferit astăzi Stațiilor Zonale de Asistență Medicală Urgentă din țară. Potrivit Ministerului Sănătății, opt dintre autospecialele sanitare au fost oferite Stației Zonale „Nord”, altele opt urmează să ajungă la Stația Zonală „Centru”, iar una - la Stația Zonală „Sud”.

Cele 17 autospecialele au fost procurate în cadrul Programului de Stat de dezvoltare a Asistenţei Medicale de Urgenţă în Republica Moldova, susținut de Guvern. În cadrul acestui program, autoritățile au procurat un lot de 32 de autosanitare, primul 15 fiind oferite centrelor de asistență medicală urgentă și serviciului Aviasan acum aproape două luni.

Pentru reînnoirea parcului de autosanitare din țară cu 32 de ambulanțe, autoritățile au cheltuit 52,5 milioane de lei. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, o ambulanţă cu dotare simplă valorează în jur de 1,6 milioane de lei, iar ambulanţele specializate sunt estimate la 1,9 milioane de lei fiecare.

În prezent, serviciul de asistență medicală urgentă este asigurat cu autospeciale în proporție de 84 la sută, adică din totalul celor 445 de ambulanțe necesare, în parcul de autosanitare din ţară se numără doar 374.

 Ambulanțe noi pentru Serviciul de Urgență

Amintim că primul lot din 15 ambulanţe au fost transmise pentru utilizare în luna martie anul curent. Trei dintre ele au fost repartizate Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină Urgentă, dintre care două maşini pentru  Serviciul „903„ şi una pentru Serviciul Aviasan, patru autospeciale au mers la Staţia Zonală Asistenţă Medicală Urgentă „Nord”, patru la Staţiea Zonală „Centru”, trei autospeciale au fost oferite Staţiei Zonale „Sud” și una a ajuns la Staţia Zonală „Găgăuzia”.

Potrivit Ministerului Sănătății, în anul 2013, serviciul de asistență medicală de urgență a acordat ajutor medical la circa 950 mii de persoane. Zilnic serviciul deserveşte în medie 2.700 de bolnavi.

 Articole relaționate:

Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră 

Serviciul Salvării, asaltat de apeluri mai puțin urgente. „În multe raioane, după ora 15:00, oamenii sunt îndemnați să apeleze direct la 903”