Autor: Irina Papuc

Datele statistice arată că în Republica Moldova incidența la HIV rămâne destul de înaltă, deși în ultimul an, oficial, se înregistrează o scădere nesemnificativă. Cele mai multe cazuri noi se înregistrează în Chișinău, Bălți și Tiraspol. Și deși în aceste zile sunt comemorate persoanele care au decedat din cauza acestei maladii, autoritățile nu au cifre concrete.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică în 2013 au fost confirmate 706 cazuri noi. Cifra este în ușoară scădere față de anul 2012, când erau înregistrate 757 de cazuri.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe cazuri cu HIV au fost înregistrate în Chişinău – 103 cazuri, în Tiraspol – 99, în Bălţi – 59, în raionul Slobozia – 51, la Râbniţa – 42, orașul, Bender – 25, la Ştefan Vodă – 23, Anenii Noi – 18, Căuşeni – 17, Sângerei – 16, Basarabeasca şi Grigoriopol - câte 15, Ungheni – 13, Cahul, Hânceşti şi  Comrat - câte 12, Râşcani şi Soroca - câte 11, Floreşti, Orhei şi Rezina - câte 10, Cimişlia – 9, Criuleni şi Briceni - câte 8, Călăraşi, Făleşti, Ialoveni, Şoldăneşti şi Străşeni - câte 7, Drochia, Edineţ, Nisporeni şi Teleneşti - câte 6, Donduşeni, Ciadâr-Lunga şi Glodeni - câte 5, Cantemir şi Dubăsari - câte 4; Vulcăneşti, Ocniţa şi Camenca - câte 3, Leova, Dubăsari (Coşniţa) şi Taraclia - câte 2 cazuri. Datele mai arată că grupurile de risc sunt utilizatorii de droguri injectabile, femeile care practică sexul comercial bărbaţii care practică sex cu bărbaţii.

 În același timp, cele mai multe persoane care au dezvoltat SIDA sunt înregistrate în Municipiul Bălți – 1.054, în orașul Tiraspol – 955, în Râbnița – 528, în Bender – 306, în Orhei – 86, Cahul – 83 și 75 în Comrat.

 Oficial, nu există date care să arate care este numărul real al persoanelor care au decedat, pe parcursul unui an, din cauza SIDA. Autoritățile dau doar cifra totală a deceselor din anul 1992, când a început epidemia. Aceasta ajunge la 1.752.

Totuși, se știe că din cauza imunității scăzute, bolile asociate sunt cele care le răpun viețile.

„Cea mai frecvent maladie asociată este tuberculoza pe care o dezvoltă o mare parte dintre bolnavi. După incidență, în afară de tuberculoză cauzele de deces mai sunt hepatitele cronice, ciroza hepatică, candidoza”, spune Ștefan Gheorghiță, vice-directorul Centrului Național de Sănătate Publică.

Oficial, în Moldova sunt aproape 8.560 de persoane HIV-pozitive. Neoficial însă cifra ar fi de aproximativ 16.000 mii, iar în consecință și numărul deceselor se presupune că este, la fel, mai mare.

 

  Articole relaționate:

Oficiali în sănătate au trecut testul rapid la HIV în fața jurnaliștilor. Astăzi s-a dat start caravanei Auto pentru viață 

La marginea societății. Fiecare a treia persoană HIV-pozitivă se simte discriminată, nu are acces la servicii medicale de calitate, educație și este ignorată de rude