Redactor: Virginia Dumitraș

Tusea convulsivă poate fi o boala foarte periculoasă. Afecțiunea reprezintă o infecție bacteriană extrem de contagioasă care cauzează o tuse severă și inflamații ale căilor respiratorii superioare. Aceasta se răspândește atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, trimițând bacterii prin aer. Tusea convulsivă poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele precoce sunt ușoare și seamănă cu o răceală. La unele persoane, această infecție poate duce la pneumonie și, în cazuri severe, chiar la moarte, susține Doctorul Manny Alvarez.

„Ironic este faptul că de la mijlocul anilor ‘70 am avut vaccinuri disponibile pentru a preveni aceasta infecție și până nu demult aceasta a fost eradicată”.

Deci, de ce avem atât de multe cazuri acum? Unul dintre motive este că nu toate vaccinurile sunt permanente. Imunitatea pe care o obțineți de la un vaccin se estompează în timp. În cazul tusei convulsive, care poate dura în jur de 10 ani, atât adolescenții, cât și tinerii nu sunt suficient de protejați de ea. Acesta este un mesaj care nu a fost transmis în mod clar populației, astfel încât tot mai multe agenții de sănătate au fost nevoite să alerteze cetățenii să fie imunizați pentru a reduce rata de transmitere.

 Numărul copiilor afectați de tusea convulsivă s-a dublat 

Cei mai vulnerabili și afectați de tusea convulsivă sunt latino-americanii. De ce? În primul rând, protocoalele de imunizare din țările din America Latină sunt foarte permisive și mulți adulți, tineri și copii care vin în Statele Unite ale Americii nu sunt vaccinați conform programului de imunizare. Prin urmare, ei nu sunt protejați împotriva infecțiilor cum ar fi tusea convulsivă.

În al doilea rând, în mai multe orașe din țară, familiile hispanice ocupă spații de locuit foarte aglomerate - uneori având 6, 7 sau 8 persoane într-un apartament cu 2 camere - și acest lucru favorizează răspândirea rapidă a bolii. Deoarece tusea convulsivă este o boală extrem de contagioasă, este logic că aceasta se răspândește ca focul în state precum California.

O lecție importantă pe care trebuie să o învățăm ca să stăm departe de acest focar este că imunizarea corespunzătoare a copiilor și nou-născuților este absolut necesară, mai spune Doctorul Manny Alvarez pentru Fox News. Trebuie să încurajăm părinții să fie proactivi în privința imunizării copiilor și să învețe să identifice simptomele unei boli respiratorii. Părinții trebuie să înțeleagă că dacă au un copil mic, cu simptome de tuse severă, aceasta nu trece ușor, și ar trebui să solicite asistență medicală imediat. Unele dintre rapoartele despre copiii care mor din cauza tusei convulsive au fost legate cu faptul că nu au primit îngrijire medicală corespunzătoare din partea medicilor licențiați până în momentul în care a fost prea târziu. 

 

 Articole relaționate:

Tot mai puțini părinți moldoveni își vaccinează copiii. De vină ar fi presa, organizațiile religioase și medicii 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”

Echinococoza, confundată frecvent cu cancerul, afectează tot mai mulți moldoveni