Autor: Sorina Bujarov

Frica de reacții adverse, informațiile negative eronate despre vaccinuri și nivelul insuficient de cunoștințe și deprinderi practice ale lucrătorilor medicali privind importanța vaccinării reprezintă principalele cauze care generează o descreștere continuă a numărului de copii vaccinați în Republica Moldova. Așa arată datele preliminare ale studiului privind vaccinarea împotriva infecţiilor incluse în Programul Național de Imunizări (PNI), realizat de Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP).

Potrivit Biroului Național de Statistică, dacă acum cinci ani aproape toți copii din țară, mai exact 99,1%, erau vaccinați împotriva infecțiilor incluse în Programul Național de Vaccinare, în 2011 numărul acestora era cu un procent mai mic, iar în 2012- cu aproape două procente. Cei mai mulți, 98% dintre copii au fost vaccinați împotriva tuberculozei, iar cei mai puțini (89,7%) împotriva infecţiei Hib (bacterii care pot provoca pneumonie, meningită, otite, epiglotite, etc.)  

Această descreștere, explică autorii studiului, este generată în mare parte de refuzul părinților de a-și vaccina copii. Cei mai mulți invocă contraindicații medicale pe care nu le pot argumenta, dar și avalanșa de informații negative eronate, prezentate de mass-media sau răspândite de unele organizații religioase și ONG-uri, despre riscurile vaccinării. La rândul lor, medicii de familie spun că majoritatea părinților care refuză să-și vaccineze copii, se tem că preparatul le-ar putea provoca micuților complicații serioase de sănătate.  

 În ultimii 6 ani, vaccinurile antigripale au prevenit în SUA aproximativ 13,6 milioane de îmbolnăviri 

„Avem vreo cinci refuzuri la sector. Spun că se tem că vaccinul o să provoace complicații grave copilului. Alții se îndoiesc în privința calității preparatului sau se tem și ei de reacții adverse, pentru că aud diferite istorii. La noi însă nu s-au înregistrat reacții adverse severe”, afirmă Violeta Panico, medic șef la CMF Criuleni.

Datele preliminare ale studiului mai arată că de descreșterea numărului de copii vaccinați se fac responsabili și cadrele medicale, care nu ar avea suficiente cunoștințe despre vaccinuri și nici deprinderi practice. Medicii infirmă acest lucru și spun că informează părinții despre tot ceea ce este legat de vaccinuri și dau vina pe presă care ar prezenta informații negative despre efectele vaccinurilor.

„Atât medicul cât și asistenta medicală informează părinții despre vaccinul care urmează să-l facă, la ce este bun, ce se poate întâmpla dacă nu îl face, care sunt posibilele reacții adverse. Medici răspund la orice întrebare. Dacă părinților însă le-a intrat în cap ideea că vaccinul este rău, atunci nimic nu îi poate convinge de contrariul”, explică medicul Violeta Panico.

 În Moldova, numărul cazurilor de pneumonii la copii este în creștere. Maladia îi afectează în special pe cei din familii sărace 

Alți doctori spun însă că atunci când medicii se implică și informează corect și suficient părinții despre necesitatea vaccinării copiilor, aceștia nu au cum să refuze.

„În ultimii doi ani nu am avut refuzuri definitive. Avem refuz, dar noi ne implicăm și convingem mămicile că beneficiile acestor vaccinuri sunt mult mai mari decât reacțiile adverse, care sunt temporare. Le explicăm ce conțin aceste vacccinuri, cum o să acționeze și de ce este necesar, iar mamele, când le explici foarte clar, ele  singure ajung la concluzia că copilul trebuie de vaccinat”, susține, Lidia Cvașniți, medic de familie din satul Mihailovca, raionul Cimișlia.

Unii părinți spun însă că rareori se întâmplă ca medicul să explice cap-coadă pentru ce sunt necesare vaccinurile și de ce acestea trebuie efectuate la o anumită vârstă.

„La policlinică nu îți explică nimic, doar spun la ce perioadă trebuie să faci vaccinarea și atât. La maternitate când eram nici nu știu când copilul meu a primit primele două vaccinuri. La privat însă îți explică normal pentru ce sunt aceste vaccinuri”, susține, Sabina, mămica unei fetițe de un an.

„La maternitate mi-a explicat pentru ce sunt necesare aceste vaccinuri, însă la policlinică nu. M-a pus doar să semnez că sunt de acord ca copilului să facă vaccinul”, mărturisește Tatiana, mămica unui băiețel de doi ani.

Potrivit specialiștilor, vaccinurile ajută corpul să producă anticorpi împotriva bolilor infecțioase care pun viața în pericol. În Republica Moldova, Programul Național de Vaccinare include 31 de vaccinări împotriva a 13 maladii infecțioase. 

 

  Articole relaționate:

Oficial de astăzi, de facto – în septembrie. Vaccinul împotriva pneumoniei și meningitei va ajunge în țară cu întârziere 

Vaccin neconvențional împotriva diabetului de tip 1 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”