Autor: Irina Miron
Mii de copii moldoveni suferă de pneumonie. Imunitatea scăzută, malnutriția și chiar răcelile se numără printre factorii care îi îmbolnăvesc de această maladie. Conform statisticilor, anul trecut, la 10 mii de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani, au fost înregistrate 187 de cazuri de pneumonie. Specialiștii spun că în comparație cu 2011, numărul copiilor afectați de pneumonie este în creștere. Mai mult, numai în primele zece luni ale acestui an au fost înregistrate peste 40 de mii de cazuri, cu aproximativ două mii mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Boala i-a afectat mai mult pe cei din familii cu venituri reduse. La nivel mondial, anual, pneumonia ia viața a peste un milion de copii.
Pentru a sensibiliza opinia publică, autoritățile din sănătate din întreaga lume organizează evenimentul de astăzi sub genericul „Luptă cu pneumonia, salvează un copil”. Responsabilii își doresc să diminueze, în acest fel, numărul copiilor afectați de pneumonie.
Specialiștii susțin că, de obicei, pneumoniile apar în urma agravării infecțiilor respiratorii deja existente în organism. Totuși, pneumonia poate apărea și din cauza unor infecții, virusuri sau bacterii. „Decisivă este în cazul pneumoniei și imunitatea scăzută, dar și condițiile precare de igienă, alimentația dezechilibrată și maladiile de care deja suferă copilul”, explică Doina Rusu, șefa secției de Pneumologie de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.
În Republica Moldova, prevenirea pneumoniei la copii este o componentă importantă a strategiei de reducere a mortalității infantile, iar copiii sunt vaccinați gratuit împotriva infecțiilor pneumococice.
Conform Programului Național de Imunizări, vaccinarea copiilor împotriva pneumoniei a fost inițiată pe 1 octombrie. Autoritățile au achiziționat atunci 20 de mii de doze de vaccin Prevenar 13.
Pneumonia se manifestă la nou-născuți și la copiii de până la cinci ani prin febră mai mare de 39 de grade, frisoane, tuse, vome, dureri de cap și lipsa poftei de mâncare. Primele simptome ale pneumoniei i-ar putea face pe părinți să creadă că micuții lor nu sunt decât răciți, de vreme ce maladiile se manifestă aproape similar. În schimb, respirația dificilă, expirație zgomotoasă și febra persistentă sunt semne clare că copilul are nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că în lume, pneumonia reprezintă principala cauză de deces la copiii care încă nu au împlinit 5 ani.
Articole relaționate:
170 de mii de americani salvați anual, pentru că le este administrat un vaccin anti-pneumonie