Autor: Irina Miron

Oficial, astăzi în Moldova a început vaccinarea copiilor împotriva infecțiilor pneumococice. Acestea afectează plămânii și provoacă, de obicei, pneumoniile și meningitele, de aceea vaccinarea este obligatorie, susțin specialiștii în domeniu.

Vaccinul, care face parte din Calendarul Național al Imunizărilor, este administrat gratuit în toate Centrelor medicilor de familie din țară.  Primele două doze vor fi administrate micuților care au câte două și respectiv patru luni, iar ce-a de treia, la vârsta de un an. 

Nu toate Centrele medicilor de familie au primit, însă, vaccinul, de aceea imunizarea va începe mai târziu. „Încă nu am primit vaccinul. Nu știm nimic despre asta. Joi o să avem ședință și poate ne va spune domnul director când începem vaccinarea propriu-zisă”, a precizat o asistentă medicală de la Centrul de Sănătate Valea Perjei, din raionul Cimișlia.

La Cuhureștii de Sus, raionul Florești, vaccinul a ajuns ieri. Dar încă nici un copil nu a fost imunizat. „Rămâne la discreția medicului să decidă când începem vaccinarea copiilor”, a menționat pentru Sănătate Info asistenta medicală de gardă, singurul specialist care a răspuns  la telefon, la Centrul de Sănătate din Cuhureștii de Sus.

La Vorniceni, raionul Strășeni micuții urmează să fie vaccinați conform unui orar prestabilit. „Urmează să îi chemăm pe fiecare să se imunizeze. Luna aceasta planificăm să vaccinăm nouă micuți, iar în timp de un an, 21 de copii”, a declarat directorul Centrului de Sănătate Vorniceni, Dumitru Bogdan.

 

Deși statul le oferă posibilitatea să își vaccineze copiii gratuit, mulți părinți preferă să plătească pentru imunizare. Pentru vaccinul împotriva infecțiilor pneumococice,  părinții care merg la centrele de imunizare private trebuie să scoată din buzunar aproximativ o mie de lei pentru o singură doză. Aceștia își motivează decizia prin faptul că vaccinul propus de instituțiile private ar fi mai calitativ și provoacă mai puține reacții alergice.

 „La noi vin părinți cu copii anul împrejur, atunci când își doresc. E adevărat că vin pentru că știu că vaccinurile noastre, produse în Belgia, sunt mai calitative. În luna septembrie, de exemplu, am imunizat 24 de copii contra infecțiilor pneumococice. Într-un an ajungem să imunizăm până la câteva sute de copii, iar totul pentru 945 de lei”, a explicat Lucia Cenușă, medic la un centru privat de imunizare.

Cele 20.000 de doze da vaccin Prevenar 13 au fost cumpărate de autorități din Philadelphia, SUA. Anume acest vaccin este repartizat Centrelor de Sănătate din toată țara.

Deși tot mai mulți părinți aleg să-și vaccineze micuții în clinicile private, experții în sănătate susțin că ambele sunt de calitate. „Atât compania producătoare din Belgia, de unde procură vaccinuri instituțiile private, cât și cea din SUA de unde cumpără autoritățile, sunt cunoscute cu standarde înalte de calitate. Probabil că fiecare părinte se lasă ghidat de faptul că mai bine plătește la privați ca să fie sigur că nu vor fi înregistrate efecte adverse grave”, este de părere Rita Seicaș, expert în sănătate la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Vaccinul contra infecțiilor pneumococice este al șaselea vaccin combinat introdus în Calendarul Național al Imunizărilor. Acesta este obligatoriu și este administrat pentru a combate 13 maladii infecțioase.

 

Articole relaționate:

Mituri despre vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal înjumătăţeşte riscul maladiilor cardiace 

Infectați cu rujeolă după ce, din motive religioase, au refuzat să se vaccineze