Redactor: Irina Miron

Peste 1.200 de oameni din Olanda s-au infectat cu rujeolă. 90 dintre ei au făcut și pneumonie, iar un caz a fost însoțit de encefalită. Totuși, numai 82 de oameni au fost spitalizați. Autoritățile sunt în alertă, deoarece majoritatea persoanelor s-au îmbolnăvit după ce au refuzat să se vaccineze din motive religioase. Mai mult, acestea consideră că numărul celor infectați ar putea crește.

Responsabilii de ocrotirea sănătății spun că asta s-a întâmplat din cauza faptului că majoritatea victimelor fac parte dintr-un grup religios, iar cele mai multe dintre ele au vârste cuprinse între 4 și 12 ani, scrie forbes.com. 96,5% dintre cei peste 1.266 de oameni care s-au îmbolnăvit nu erau vaccinați, iar alți 3,2% erau parțial vaccinați. Mai mult, 10 persoane infectate cu rujeolă erau medici, iar 9 dintre ei nu erau vaccinați împotriva bolii. Potrivit unui sondaj realizat de specialiștii în sănătate publică din Olanda, oamenii care s-au îmbolnăvit de rujeolă nu s-au vaccinat din mai multe motive. 93,6% din cei infectați au mărturisit că au refuzat să se vaccineze, deoarece sunt adepții protestantismului, 0,3% au spus că nu au făcut-o din cauza antropozofiei, o doctrină religioasă care îl înlocuiește pe Dumnezeu cu omul, conceput ca esență divină. Totodată, 2,6% dintre cei infectați au spus că nu s-au vaccinat pentru că au o atitudine critică față de vaccinuri, iar alți 3,5% au invocat alte feluri de motive.

Autoritățile sunt îngrijorate, deoarece nu doar adepții cultelor religioase refuză vaccinarea, ci și persoane care nu fac parte din vreo comunitate religioasă.

Recent și în nordul statului american Texas a izbucnit un focar de rujeolă. S-a întâmplat într-o comunitate bisericească de protestanți, membrii căreia se pare care că la fel, au ignorat vaccinul. 

 

Articole relaționate:

Alertă în statul american Texas. Au fost înregistrate 11 cazuri de rujeolă 

Cele mai contagioase boli

Atenție, țânțarii și căpușele devin active. Insectele pot provoca encefalită și boala Lyme. Medicii recomandă să evităm parcurile și pădurile