Redactor: Sorina Bujarov

Centrul municipal de Sănătate Publică avertizează că în această perioadă țânțarii și căpușele devin active, de aceea ne recomandă să evităm parcurile și pădurile, mai ales dimineața și seara. Specialiștii spun că insectele pot provoca encefalită și boala Lyme.

Șefa Secției de monitorizare a alertelor de sănătate publică, Olga Volcovschi susține că în ultimele luni doar în municipiul Chișinău au fost înregistrate 51 de cazuri de boala Lyme, dintre care zece - printre copii. În ultimii trei ani, însă numărul persoanelor infectate a ajuns la 287. Specialiștii dau asigurări că nu au fost înregistrate cazuri de encefalită, riscul însă rămâne extrem de ridicat.

La rândul său, Centrul de profilaxie şi control a bolilor infecţioase din Letonia anunță că în ultimele șapte luni au înregistrat un număr alarmant de îmbolnăviri. 76 de persoane au făcut encefalită, iar 158 – boala Lyme. Pentru că țânțarii și căpușele devin active în această perioadă, specialiștii ne avertizează că ar putea crește și numărul îmbolnăvirilor de encefalită.

Potrivit medicilor epidemiologi, encefalita este o maladie infecţioasă acută care se caracterizează prin inflamaţia ţesutului cerebral şi este determinată de infecţii, traumatisme sau intoxicaţii cu plumb, mangan sau benzină. Potrivit acestora, există două tipuri de encefalite - primare şi secundare. Cele primare, în mare parte sunt provocate de virusuri care afectează sistemul nervos, iar encefalitele secundare apar în urma unor complicații precum gripa, poliomielita, varicela, rujeola.

Din grupul encefalitelor primare fac parte encefalita acariană de primăvară-vară (virusul se transmite de la căpuşe), encefalita japoneză de vară-toamnă (se transmite de la ţânţari) şi encefalita epidemică.

Medicii spun că perioada de incubaţie a encefalitei este, în medie, de 10-15 zile. Ulterior, apar simptome de febră, cefalee, fotosensibilitate (sensibilitate exagerată la lumină), greaţă şi vărsături, ameţeală, convulsii. Dacă simptomele sunt acute există riscul ca encefalita să ducă la comă şi deces.

Pentru a evita îmbolnăvirea de encefalită, medicii ne recomandă săevităm zonele unde există pericol de a contacta encefalita și să ne ferim de ţânţari și căpuşe. Pentru aceasta este bine să îmbrăcăm haine care acoperă tot corpul, să evităm parfumurile săpunurile, loţiunile şi produsele de îngrijire a părului florale, care atrag ţânţarii și să folosim spray pentru îmbrăcăminte împotriva țânțarilor.

 

Articole relaţionate:

 

La Galați două persoane infectate cu bacteria care provoacă boala Lyme 

Tularemie în Rusia. Peste 150 de persoane au fost diagnosticate într-o singură săptămână 

Vibrionul holeriform, depistat în toate lacurile din municipiul Chișinău