Autor: Sorina David

„Eu sunt legea la voi” – această declarație i-ar aparține lui Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie și a fost făcută la ultima ședință a grupului de lucru, unde s-a discutat proiectul Legii antitutun, susține un reprezentant al societății civile, participant la această ședință. Legislatorul ar fi venit cu această precizare în timp ce reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai societății civile încercau să-l convingă că documentul este bun în varianta în care a fost aprobat de Guvern și nu e nevoie de modificări esențiale. După ore în șir de discuții și vădit enervat, Hotineanu le-ar fi spus celor prezenți că, cităm: „eu sunt legea la voi”, de aceea ultimul cuvânt i-ar aparține. 

Ultima ședință a grupului de lucru pe marginea proiectului de Lege antitutun s-a desfășurat cu ușile închise miercuri, pe 27 mai. Atunci s-au întrunit să discute doi reprezentanți ai Ministerului Sănătății, un reprezentant al societății civile, șase reprezentanții ai industriei tutunului și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Hotineanu.

Am încercat și noi să aflăm detalii despre această ședință, așa că am discutat cu unii participanți. Vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Șalaru, care a reprezentat Ministerul Sănătății la întrevedere spune că a rămas uimit când Vladimir Hotineanu s-a arătat nemulțumit de mai multe prevederi ale proiectului.

„Trebuia să facem față nu doar industriei tutunului, dar și lui Hotineanu”

„Eu am rămas nedumerit când domnul Hotineanu a spus că fumatul în locurile publice închise nu ar trebui să fie interzis. El este președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie și ar trebui în prim plan să pună sănătatea, dar nu alte aspecte. Am încercat să-l convingem că o astfel de măsură este indispensabilă, însă el a spus că trebuie de găsit o soluție și de amenajat spații pentru fumători”, a declarat Ion Șalaru, pentru Sănătate INFO.

La ședință, reprezentanții Ministerului Sănătății au argumentat precum că amenajarea spațiilor pentru fumători în localurile publice închise nu i-ar proteja în niciun fel pe nefumători, însă Hotineanu nu s-ar fi lăsat înduplecat.

 Reprezentanții societății civile din domeniul sănătății susțin că Legea antitutun este ferită de ochii lumii. Legislatorii îi contrazic: „Întrunirile sunt transparente” 

„Imaginați-vă, eram doar doi membri ai Ministerului Sănătății și trebuia să facem față nu doar la șase reprezentanți ai industriei tutunului, dar încă și domnului Hotineanu. El se arăta chiar mai deranjat de această prevedere decât industria tutunului, care, în general, nu are dreptul să participe la astfel de ședințe”, a mai adăugat Șalaru.

Amintim că potrivit Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului, tratat internațional fundamental în domeniu, ratificat și de Republica Moldova, participarea industriei tutunului la discuțiile legate de legile privind controlul tutunului este interzisă. În Republica Moldova însă, reprezentanții industriei tutunului participă activ la ședințele grupurilor de lucru desfășurate de comisiile parlamentare.

„În curând industria tutunului va scrie această lege”

„Avem și noi demnitate. Mai mult nu o să participăm la astfel de ședințe, pentru că se creează impresia că în curând industria tutunului va scrie această lege”, afirmă Șalaru.

Vladimir Hotineanu ar mai fi propus o soluție pentru a-i proteja pe nefumători - în locurile publice închise să fie amenajate cabine speciale pentru fumători. Autorii priectului de Lege antitutun spun însă că aceastea sunt foarte costisitoare și deloc eficiente.

„Dacă se va include așa ceva în lege, toate instituțiile vor fi obligate să-și amenajeze astfel de cabine, care sunt extrem de scumpe. Nu știu ce instituție își va permite așa ceva. Plus că ele nu protejează nefumătorii de fumul de tutun”, mai explică Ion Șalaru.

Vladimir Hotineanu s-ar fi enervat că nu este înțeles și ar fi spus că deputații vor decide ce va fi inclus în acest proiect de lege și ce nu.

Am încercat să aflăm chiar de la Vladimir Hotineanu de ce, din punctul lui de vedere, fumatul în spațiile publice închise nu trebuie interzis. „Moldova va avea o Lege antitutun foarte bună, însă prevederile care nu sunt acceptate de comisii nu vor fi incluse în document”. Mai multe nu am putut afla de la Hotineanu. Acesta a ținut să precizeze că ședințele grupului de lucru nu sunt publice și chiar și-a permis să facă atac la persoană. „Nu ești copil normal, nu ai minte”, a strigat acesta în receptor și a închis.

Amintim că proiectul de Lege antitutun trebuia să fie dezbătut astăzi în Parlament, însă documentul nu a fost inclus pe ordinea de zi, deși documentul a fost transmis Parlamentului cu aproximativ patru luni în urmă.

 

 Articole relaționate:

Industria tutunului s-a adunat ieri în Parlament pentru a convinge deputații și experți din sănătate că țigările trebuie să rămână la vedere 

Legea Antitutun a ajuns la Parlament. Avizul cu probleme din partea Ministerului Finanțelor a fost ignorat

Legea Antitutun, supusă unor modificări după aprobarea de către Guvern. Industria tutunului „scrie” avize în locul ministerelor prin care argumentează impactul „financiar” al legii asupra sistemului