Autor: Sorina David

Aproape toate instituțiile medico-sanitare din Moldova duc lipsă de specialiști. În aceste condiții, fiecare spital sau Centrul al Medicilor de Familie încearcă să-și rezolve problema cum se pricep mai bine. Unii oferă locuri de casă sau gazdă gratuită, iar alții pur și simplu cu bani. Este și cazul Spitalului raional Nisporeni. Aici, Consiliul Raional oferă un ajutor social în valoare de 50 de mii de lei, pentru fiecare specialist care rămâne să muncească, timp de cinci ani, în spitalul raional sau în centrele de sănătate din raion.

Cei 50 de mii de lei sunt oferiți din bugetul local, pe lângă cei 30 de mii de lei oferiți drept ajutor financiar din partea Ministerului Sănătății. Bani se dau în rate, astfel după primul an și jumătate tinerilor specialiști li se oferă 15 mii de lei, după trei ani alți 15 mii de lei, iar la sfârșitul celor cinci ani de muncă sunt oferiți restul 20 de mii de lei.

„Nu știu exact câți specialiști am susținut financiar până acum, dar îmi amintesc că am ajutat o familie care a hotărât să rămână definitiv în raion. Oferim bani și specialiștilor care sunt originari de la noi din raion, care se decid să rămână la noi să muncească, nu doar străinilor”, susține Ion Munteanu, vicepreședintele raionului Nisporeni.

█ Se caută doctori la Ocnița. Autoritățile locale oferă locuințe și susținere financiară 

Acesta mai spune că poate să ofere și locuri de casă, dacă specialiștii solicită acest lucru și dacă administrația locală le vine în ajutor.

„Ne putem înțelege și cu administrațiile locale să găsească un loc de casă pentru specialiști. De obicei, cei care beneficiază de acest ajutor financiar aleg să rămână aici. Încep să-și construiască casă, să-și întemeieze o familie, să se stabilească definitiv aici”, mai susține Munteanu.

Deși oferta e destul de tentantă, autoritățile din raion spun că doritorii tineri oricum nu vin, iar spitalul se confruntă în continuare cu lipsă acută de specialiști. Responsabilii spun că raionul este asigurat cu medici doar în proporție de 60 la sută. În unele sate nu sunt deloc medici, iar în altele mult prea puțini decât ar fi nevoie.

„În prezent, în spital lipsesc mai mult 16 de specialiști - oftalmologi, ORL-iști, dermatovenerologi, cardiologi, gastrologi, neonatologi, pediatri. Neonatolog, gastrolog și dermatovenerolog nu avem de câțiva ani deja”, afirmă Roman Vasiliu, medic șef la spitalul raional din Nisporeni.

 Parcurge kilometri pe jos ca să ajungă la pacienți. Un medic este nevoit să muncească singur, fără asistente medicale și fără mașină. „Nu mai pot fugi la vârsta mea, dar mă descurc și fără automobil” 

Acesta mai spune că în fiecare an participă la repartizarea rezidenților, însă nicidecum nu reușește să convingă tinerii specialiști să vină să muncească la Nisporeni.

„Reiese că în cinci ani de muncă acești specialiști, pe lângă salariul lunar, primesc 80 de mii de lei ajutor financiar, doar să muncească la noi în raion. Nu se lasă însă convinși. Anul trecut 14 rezidenți au spus că vin aici să muncească, dintre care doar unul a rămas”, susține Vasiliu.

Managerul crede că tinerii specialiști nu vor să vină mai mult din cauza condițiilor de trai.

„Dintr-un bloc al spitalului s-a improvizat și s-a făcut un cămin pentru lucrători. Fiecare are camera sa, însă bucătăria și baia sunt comune. Cred că din acest motiv nu vor să vină. Acum ducem tratative cu o școală profesională ca să ne dea un bloc nou, să-l amenajăm și să putem oferi medicilor și locuințe. Pe viitor poate vor fi mai mulți doritori”, mai adaugă managerul spitalului din Nisporeni.

Anul acesta a discutat cu mai mulți tineri specialiști, la târgul locurilor de muncă. Este sceptic însă că vreunul va veni să lucreze la Nisporeni. Și totuși așteaptă „măcar un oftalmolog, neonatolog și gastrolog, pentru a putea îngriji de oameni cât mai bine”. 

 

 Articole relaționate:

Insuficiență de medici de familie. Statisticile sunt sumbre și pentru anii următori 

Reformă în medicina de familie. În staționarele de zi nu se vor mai face perfuzii. Unii angajați ar urma să fie concediați și angajați în loc specialiști în reabilitare 

Medicii de familie nu vor mai avea laboratoare proprii. Acum aceștia vor procura investigațiile de la spitalele raionale. Unii directori se plâng că vor suporta cheltuieli mari