Redactor: Virginia Dumitraș

Fisticul, bogat în grăsimi sănătoase, contribuie la prevenirea instalării diabetului, mai ales a celui de tipul 2, favorizat de obezitate, au constatat cercetătorii spanioli. Într-un studiu efectuat de cercetătorii spanioli, 54 de persoane cu prediabet au urmat o dietă mediteraneană timp de opt luni, scrie Mediafax.

Participanții la studiu au consumat aceeaşi cantitate de calorii pe perioada cercetării, dar, timp de patru luni, au consumat şi 57 de grame de fistic pe zi. Greutatea acestora nu s-a schimbat, însă rezultatele testelor de sânge au arătat o schimbare înainte şi după consumul de fistic.

█ Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria 

Cel mai important, nivelurile de zahăr şi de insulină au scăzut - acesta fiind un indiciu că organismul poate procesa mai ușor zahărul din alimente. Cel mai probabil, nutrienţii sănătoşi din fistic - inclusiv grăsimile nesaturate, fibrele, antioxidanţii şi carotenoizii - se combină pentru a ajuta organismul să metabolizeze zahărul, a explicat cercetătoarea Mònica Bulló, de la Universitatea Rovira i Virgili din Spania.

„Recomand consumul de alune şi nuci, în general, şi de fistic, în special. Cel mai bine ar fi să includeți un pumn de alune şi nuci în alimentaţie - poate nu în fiecare zi, dar ori de câte ori aveţi ocazia“, a spus Mònica Bulló.

 Totodată, „cel mai bun mod de a reduce riscul de diabet de tip 2 este menținerea unei greutăți optime adoptând o dietă sănătoasă şi echilibrată şi prin exerciții fizice regulate“, a adăugat Richard Elliott, de la Institutul Diabetes din Marea Britanie.

 

 Articole relaționate:

Ce alimente e bine să consumăm pe timp de caniculă

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști 

Alimentație sănătoasă pentru viitoarele mămici: sfaturi și recomandări