Autor: Irina Papuc
Două spitale publice au fost autorizate recent să preleve „țesuturi” din placentă și complexul ombilico-placentar de la donatorii în viață. Ordinul este foarte vag și nu prevede exact ce fel de țesuturi urmează să fie extrase. În același timp, declarațiile directorilor de spitale autorizate și a responsabililor se bat cap în cap. Unii recunosc că au obținut autorizație inclusiv pentru extragerea celulelor stem, deși acest lucru în Moldova încă este ilegal.
Potrivit unui ordin emis de Ministerul Sănătății acum două săptămâni, două spitale – Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Municipal nr. 1, au fost autorizate pe o perioadă de cinci ani pentru „donare și prelevarea de țesuturi din complexul ombilico-placentar”, fără să fie clar ce fel de țesuturi și care va fi utilitatea acestora. În ordin se precizează doar că Banca de țesuturi va suporta cheltuielile pentru transportul acestora de la locul prelevării către bancă și invers în cazul activităților de transplant.
Pentru a clarifica situația, am încercat să aflăm pentru ce activități au fost de fapt autorizate cele două instituții și dacă această autorizație prevede cumva extragerea celulelor stem. Interesant este faptul că specialiștii în domeniu ne asigură că din placentă nu poate fi extras absolut nimic, decât celule stem.
Legea nu interzice, deci - permite
„Placenta nu poate fi utilizată la altceva, decât extragerea celulelor stem. Au existat zvonuri, precum că ar avea anumite avantaje în cosmetică, dar nu este dovedit, deci nimic, decât celule stem”, ne-a asigurat Maxim Calaraș, medic obstetrician-ginecolog.
Opinia responsabililor de la Agenției de Transplant și de la Banca de Țesuturi este cu totul alta.
„Autorizarea este pentru prelevarea de țesuturi. Nu pentru altceva”, ne-a răspuns laconic directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.
Exact același lucru susține și Viorel Nacu, șef al unicii Bănci de țesuturi din Moldova. Va fi prelevată membrana amniotică, care este utilizată în oftalmologie și combustii. Este ca un fel de pansament biologic, protejează regiunea arsă. Nu sunt specialist în oftalmologie însă știu că este la fel nevoie de țesut placentar. Avem mai multe cereri în acest sens”, ne asigură Nacu. Șeful de la Banca de țesuturi ne-a asigurat că ordinul nu asigură cale liberă doctorilor din aceste două spitale să extragă celule stem.
„Nu avem autorizație pentru așa ceva, pentru că proiectul de Lege cu privire la transplant, țesuturi și celule umane încă n-a trecut de Parlament. Extragerea celulelor stem este interzisă”, a adăugat Nacu.
Totuși, directorii de spitale afirmă altceva, iar declarațiile sunt de-a dreptul încurcate.
„Autorizarea permite prelevarea componentelor placentare, inclusiv a celulelor stem. Noi le prelevăm și le transportăm la Banca de țesuturi. Mai departe ei duc responsabilitatea de repartizare”, ne-a spus Ștefan Gațcan, director al Institutului Mamei și Copilului. Managerul dă asigurări că astfel de prelevări s-au făcut în spitale și până acum.
„La privați nu era permis, în restul spitalelor s-au mai făcut. Legea noastră acum nu spune nici da, nici nu”, a mai adăugat el. Se pare că dacă legea nu interzice, atunci permite. Cel puțin așa reiese din declarațiile managerului.
Metoda aprobată de Moscova nu se mai folosește de decenii
Ulterior, Gațcan a făcut alte declarații. Mai temperate. „Lumea încurcă lucruri importante. Celulele stem se extrag din măduva osoasă, pe când acesta este un material biologic extras din deșeuri biologice, iar după prelucrare se obține celule stem. Noi numai vom preleva, procedura propriu-zisă de transplantare nu se va face. Dar acum noi încă nu extragem. Nu există capacitățile necesare”, a mai adăugat el.
Pentru că declarațiile făcute se combat una pe alta, am încercat să aflăm de la specialiștii în oftalmologie și combustii dacă utilizează cumva membrană amniotică.
„Pelicula placentară a fost folosită în combustii, dar foarte demult. Acum avem medicamente foarte eficiente. Este o metodă destul de veche, aprobată la Moscova. De prin anii 1990 nu se mai utilizează. Am mai folosit din dezintegrarea acestei membrane o soluție introdusă subcutanat. Dar am renunțat de mult la ele, totuși este un deșeu biologic, iar antigenul uman poate da reacții alergice”, ne-a spus medicul Sergiu Monul, medic traumatolog-ortoped. Și alți doctori afirmă că 20 de ani nu mai utilizează nimic din placentă, pentru că existau reacții adverse grave.
Oftalmologii au rămas surprinși de întrebarea noastră.
„Nu utilizăm așa ceva. De prin 1998 cred, s-au făcut doar câteva operații la Spitalul Clinic Republican”, ne-a spus Stela Babără, oftalmolog la o clinică privată din Capitală. Totuși, literatura de specialitate vorbește despre succese în tratamentul diferitor maladii oculare cu ajutorul membranei amniotice.
În afară de faptul că declarațiile se bat ca în cap nu am putut afla ce se va întâmpla cu celulele stem ce urmează a fi extrase, iar dacă este să credem celor spuse de directorii spitalelor, care nu au negat că celulele stem din placentă și cordonul ombilical sunt extrase de mai mult timp, e firesc să ne întrebăm în ce scopuri au fost folosite.
Celulele stem din sângele ombilical, mai consistente decât cele din măduva osoasă
În una din lucrările sale științifice, Viorel Nacu se referea la utilitatea celulelor stem în tratamentul de substituție tisulară în diferite maladii. În lucrarea sa, acesta precizează faptul că „celulele sângelui ombilical au o capacitate majoră de a restabili practic integral sistemul hematopoietic distrus al pacientului. Cu toate că sângele ombilical conţine mai puţine celule stem comparativ cu măduva osoasă, calitatea grefei este superioară faţă de cea osteomedulară. În aceste cazuri este nevoie de 10 ori mai puţine celule stem ombilicale pentru transplantare reuşită, deoarece celulele ombilicale sunt mai tinere comparativ cu cele osteomedulare şi cele obţinute din sângele periferic”.
La sfârșitul lunii martie, poliția anunța că a identificat o clinică care era implicată în prelevarea și păstrarea ilegală a celulelor stem. Atunci se anunța că și unele instituții de stat au „colaborat” cu această clinică, care sunt acestea însă nu ni s-a răspuns.
Legea actuală a Republicii Moldova interzice recoltarea de celule stem. Un proiect de modificare a Legii privind transplantul de organe, țesuturi și celule care să permită această procedură, a fost elaborat în 2009, însă până astăzi se mai află în Parlament. La sfârșitul lunii februarie, proiectul a fost votat în prima lectură.
█ Articole relaționate: