Autor: Irina Papuc

Peste 1.000 de lucrători medicali din două instituții de stat ar putea avea posibilitatea de a procura apartamente la preț redus. Autoritățile vor să aloce terenul aferent spitalelor, pentru construcția unui bloc. Dacă va trece de dezbateri publice și de Guvern, doctorii ar putea să-și cumpere un apartament la prețul de aproximativ 420 de euro pentru un metru pătrat.

Ministerul Sănătății, care este și autorul proiectului, propune ca două terenuri cu o suprafață de peste 9 și respectiv  3 hectare de la Institutul Mamei și Copilului și de la Institutul de Cardiologie să fie trecute de la balanța statului în proprietate privată, iar pe aceste terenuri să fie construite blocuri locative pentru tinerii specialiști care n-au loc de trai.

În Nota informativă a proiectului, autoritatea anunță că aproximativ 1.000 și aproape 200 de angajați de la Institutul Mamei și Copilului și de la Institutul de Cardiologie nu dispun de un spațiu locativ. În același timp, peste 100 de medici ar fi fost de acord să cumpere o locuință la un preț redus.

Astfel, Ministerul Sănătății propune ca blocurile să fie construite din resurse private, dar și din cele care „nu sunt interzise de lege”.

În cazul în care proiectul de Hotărâre de Guvern, va trece de Executiv, doctorii ar putea cumpăra apartamente la un preț de 400-420 de euro pentru un metru pătrat.

În același timp, nu este clar dacă autoritatea are o strategie în privința soluționării problemei locuințelor și pentru angajații din restul instituțiilor medicale, la care Ministerul Sănătății are calitatea de fondator.

Datele instituției arată că salariul mediu al unui lucrător medical în Republica Moldova este cu 27 la sută mai mic decât salariul mediu pe economie, care constituie în acest an 4.225 lei. 

 

  Articole relaționate:

Cresc investițiile în sănătate din surse externe, însă nu și salariul medicilor sau cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor 

Se caută aproape 500 de cadre medicale. Sistemul Național de Sănătate are nevoie de aproximativ 250 de asistente medicale și peste 200 de medici 

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni