Autor: Irina Papuc

Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-a extins cu nouă denumiri comune internaţionale.

Astfel, pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, lista s-a extins cu trei grupuri de denumiri compensate parţial: metoprololum, clopidogrelum, simvastatinum.

Pentru tratamentul maladiilor aparatului digestiv lista a fost completată cu o denumire comună internaţională - acidum ursodeoxycholicum. Medicamentul este folosit în colestaze hepatice sau gastrică de reflux biliar.

În lista medicamentelor compensate integral au fost incluse preparate noi pentru tratamentul unor maladii rare, cum ar fi mucoviscidoza (tobramycinum), scleroza multiplă (interferonum-β-1a). Pentru maladiile oftalmologice sunt compensate integral medicamentele cu substanţa activă travoprostum+timololum, iar pentru bolile psihice - încă 2 denumiri comune internaţionale – haloperidolum şi levomepromazinum.

CNAM anunță că medicamentele pot fi găsite în toate farmaciile contractate de Companie în baza reţetei completate şi eliberate de medicul de familie şi, după caz, a comisiei de specialitate instituţionale republicane sau teritoriale.

█  O fată din Ștefan-Vodă, bolnavă de fibroză chistică, a murit ieri la o zi după ce a fost externată din spital. Antibioticul de care acești bolnavi au nevoie lipsește de aproape un an

Se pare totuși că nu este chiar așa. Am încercat să găsim preparatul tobramycinum la câteva farmacii din Capitală, dar nu ne-a reușit. Astfel după ce am apelat la mai multe farmacii (bulevardul Dacia, strada Socoleni, Paris și Alecu Russo), toate fiind contractate de către CNAM în 2014 pentru eliberarea medicamentelor compensate, n-am reușit să găsim nicăieri antibioticul. „Avem doar picături în ochi. N-avem așa medicament și nu știm când vom avea. Nici nu știu cum arată”, ne-au spus pe rând fiecare farmacistă. Am apelat și la Cahul, unde există o familie care are un copil bolnav de mucoviscidoză. Nici acolo nu există un astfel de preparat. Deși acesta a fost inclus în lista medicamentelor compensate, compania care a înregistrat preparatul spune că lotul comandat anul trecut stă în vamă și că acesta n-ar exista la ora actuală pe piața din Moldova. Părinții copiilor bolnavi de fibroză chistică afirmă că au primit tobramycin (TOBI) în ultima vreme, doar că din niște loturi mici aduse de doi experți germani.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătății cu privire la organizarea accesului la medicamente compensate, medicamentele pentru bolnavii de mucoviscidoză se eliberează la decizia comisiei de profil a Centrului de fibroză chistică, iar directorii farmaciilor contractate de CNAM sunt responsabili de existența preparatelor în farmacii.

 

  Articole relaționate:

Bolnavii de hepatita B și C de la spitalul „Toma Ciorbă”, lăsați fără medicamentele vitale. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi îi trimite la Spitalul Republican, unde „sunt condiții mai bune” 

Unii bolnavii de hepatită cronică sau ciroză hepatică au renunțat la tratament, după ce preparatele hepatice au fost scoase din lista medicamentelor compensate 

Modificări în lista medicamentelor compensate. Ministerul Sănătății susține că le-a exclus pe cele care nu corespund standardelor GMP