Redactor: Irina Papuc

Testele de rutină pentru a stabili infertilitatea la bărbați trebuie extinse pentru ca medicii să fie sigură că toate cauzele posibile au fost luate în calcul, inclusiv obezitatea.

Sugestia vine de la oamenii de știință din Australia de Sud care au examinat 24 de lucrări științifice legate de infertilitatea masculină și care recomandau tratament prin tehnologia de reproducere asistată, scrie Medical News Today.

Jared Campbell, un cercetător de la Joanna Briggs Institute, Universitatea din Adelaide, a condus meta-analiza - o abordare privită ca un instrument foarte necesar pentru schimbarea și aducerea unei cercetări la un cadru clinic.

„Rezultatele noastre sugerează că clinicile nu obțin o imagine clară a situației atunci când examinează infertilitatea la bărbații”, a spus Campbell.

Testele de rutină pentru depistarea infertilității sunt în prezent axate pe evaluarea concentrației de spermatozoizi (câți sunt), motilitatea (cât de bine se mișcă) și volumul de material seminal (cât de mult lichid este produs).

Campbell și colegii săi de la Universitatea din Adelaide nu au depistat niciun impact al obezității asupra celor trei caracteristici, în același timp au aflat că obezitatea influențează calitatea spermei.

„Numărul de spermatozoizi cu ADN fragmentat și cu membrana mitocondrială alterată este ridicat în cazul celor care suferă de obezitate„ a spus el.

 Numărul cuplurilor infertile din Republica Moldova, în creștere. Pentru un simplu diagnostic de sterilitate bărbații trebuie să vină până la Chișinău 

Ambele măsuri indică cât de bine sperma este capabilă să fertilizeze un ovul. Studiul a confirmat, de asemenea, concluziile anterioare care arată că obezitatea reduce capacitatea oamenilor de a avea copii.

„La fiecare încercare de fertilizare in vitro, bărbații obezi au șanse semnificativ mai reduse decât cei cu o greutate normală de a obține o sarcină clinică, adică atunci când un embrion a fost obținut cu succes”, declarat Campbell.

Deocamdată nu au fost efectuate studii pe bărbați care să ofere răspunsul la întrebarea dacă sănătatea spermei poate fi îmbunătățită prin pierderea în greutate. Totuși, o cercetare pe animale sugerează că este posibil.

Specialiști cred că atunci când se vorbește despre sănătatea reproducerii trebuie să se ia în calcul și problema obezității.

Jared Campbell a câștigat Best Poster Award (cercetător la început de carieră), în cadrul conferinței Medical Research South Australia, o parte a  Medical Research Week, care s-a desfășurat în perioada 1-7 iunie. Rezultatele vor fi publicate în Human Reproduction Update.

 

█   Articole relaționate:

Speranţă pentru bărbaţii infertili. Au fost creaţi spermatozoizi din pielea acestora

Bărbații afectați de infertilitate sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi de cancer 

Bărbații care cred că sunt înșelați produc „spermă kamikadze”, concepută să lupte cu lichidul seminal al altui