Autor: Irina Papuc

O persoană supusă chinurilor fizice și psihice în Republica Moldova are șanse nule să demonstreze în instanță că este victimă și că are nevoie de reabilitare. Și asta pentru că în Moldova nu se fac expertize psihologice care să arate impactul torturii în aspect psihologic decât la un centru specializat, care însă nu are capacitatea de a primi toate persoanele care au fost supuse torturii. Restul ajung la Spitalul de Psihiatrie, unde în loc să li se facă o analiză complexă a gradului de suferințe, sunt internați pentru tratament.

Juriștii Asociației Promo Lex din Republica Moldova, care au publicat recent un raport referitor la respectarea drepturilor omului, spun că victimele torturii din țara noastră au șanse prea puține să demonstreze în judecată că au fost supuse agresiunilor fizice și psihologice. Problemele sunt multe, însă toate încep de la lipsa unei legii a expertizelor judiciare, a doua problemă la fel de mare este lipsa specialiștilor care ar fi competenți în stabilirea gradului de suferințe.

„Procurorii trebuie să solicite expertize complexe în cazurile de tortură. Acestea trebuie să facă refere nu numai la aspectul fizic, dar și la cel psihologic al victimei torturii. Expertizele psihologice urmează a fi efectuate de experți în domeniu, nu de către medicii legiști. Deși modificările legislative care indică această necesitate au avut loc în 2012, expertize psihologice nu se efectuează, pentru că nu sunt experți în domeniu”, afirmă juristul Alexandru Zubco.  

În aceste condiții, persoanele supuse torturii au două modalități – fie să obțină expertiza psihologică de la Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”, fie de la Spitalul Clinic de Psihiatrie. A doua variantă este evitată. „Multe persoane nu vor să ajungă la Psihiatrie, pentru că acolo persoana este evaluată de un psihiatru, și nu de un psiholog, care are metodele sale de lucru. Printre ele se include și internarea”, mai spune Zubco.

De fapt, acești oameni nu au nevoie de internare, ci de stabilirea modului în care tortura i-a afectat psihologic și în funcție de rezultate – de un program complex de reabilitare. Ion Cuvșinov, șeful Centrului Național de Medicină Legală, recunoaște că deocamdată specialiștii pot oferi doar o expertiză fizică, iar cele psihologice nu se fac, pentru că nu există specialiști. Cine ar trebui să-i pregătească nu știe.

  Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

„Este o problemă veche pe care o știm prea bine. Cred că în viitor va fi posibilă și expertizarea psihologică, de care se vor ocupa specialiștii dintr-o subdiviziune pe care urmează să o creăm”, spune Cuvșinov. Problema cea mare este însă lipsa specialiștilor.

„Noi nu avem experți judiciari în psihologie, nici nu știu cine trebuie să-i pregătească. Mai întâi trebuie făcute modificări legislative, să stabilim cine îi pregătește și după aceea va fi mai ușor”, mai spune el. Când însă - nu se știe.

Specialiștii de la Centrul Memoria care lucrează acum cu victimele torturii afirmă că munca cu o astfel de persoană este extrem de grea și de durată. Toată povara financiară și „moștenirea” de la torționari le revine lor, statul nu se implică deocamdată deloc.

„La noi este o echipă multidisciplinară care lucrează cu o astfel de persoană. Se întâmplă să dureze și câte o lună. Totuși este vorba despre un raport complex, unde sunt luate în calcul aspectele psiho-somatice, psiho-sociale, ect. În funcție de traumele primite se indică diferite diagnostice medicale, iar discuțiile cu psihologii se repetă ori de câte ori este nevoie. Implicăm în discuții și familia”, spune Ludmila Popovici, directorul Centrului de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”.

█  Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând

La ei au norocul să ajungă aproximativ 300 de persoane, restul sunt peste capacitățile specialiștilor de aici. „Am avut cazuri când persoanele au mers la Spitalul de Psihiatrie, unde psihiatrii au crezut de cuviință că trebuie internați. Acolo ei suferă un nou șoc, iar situația lor se agravează. Este o problemă gravă care trebuie pusă în discuție”, explică Popovici. Ea spune că Moldova are nevoie de un program național în reabilitarea victimelor torturii, iar experții internaționali sunt gata să ajute autoritățile. „În aceste zile ne-am întâlnit și cu responsabilii de la Ministerul Sănătății care ne-au asigurat că avem sprijinul lor”, a mai adăugat aceasta. Până problema va fi soluționată, specialiștii spun într-un glas că o persoană torturată are șanse nule să-și apere drepturile și să demonstreze vinovăția torționarului său.

În Republica Moldova cele mai multe victime ale torturii sunt cele private de libertate. Promo-Lex nu are date concrete referitor la numărul lor, iar la centrul de reabilitare Memoria sunt asistate peste 300 de persoane.

 

  Articole relaționate:

A dispărut o victimă de la Internatul Psihoneurologic din Bălți care a fost violată și forțată să avorteze. Doctorii se apără și spun că aveau dreptul să facă avorturi

În Moldova, doctorii psihiatri sunt asociați cu „casa de nebuni”. Specialitatea devine tot mai nepopulară, astfel încât la 10 mii de moldoveni revine câte o jumătate de medic