Autor: Sorina David

Specialitatea de medic psihiatru devine cu fiecare an tot mai nepopulară în Republica Moldova. Numărul acestor doctori scade cu cel puțin 10 pe an, iar alții în loc aproape că nu vin. Doar în 2013 au fost înregistrați cu aproximativ 10 psihiatri mai puțin, decât în 2012. De la  173 numărul acestora a ajuns la 165, arată datele Ministerului Sănătății.

Galina Pirojanschi are 51 de ani. Mai mult de jumătate din viața ei și-a dedicat-o copiilor cu probleme mintale. Îi știe aproape pe fiecare dintre cei care se internează la casa de copii cu deficienţe mintale din oraşul Orhei. Din 2011 și până anul trecut a fost singurul medic psihiatru pentru cei peste 200 de copii din instituție. Nu a putut rezista mai mult, așa că a ales să muncească aici doar câteva ore pe săptămână, pe doar o pătrime de salariu.

„În Moldova e greu să muncești medic, însă ca psihiatru, e de două ori mai greu. Salariu mic, lucrăm cu oameni mai complicați, care de multe ori nu înțeleg că tratamentul e spre binele lor. Plus la toate, și atitudinea societății față de psihiatri este una mai ostilă”, povestește doctorul.

Galina Pirojanschi a renunțat parțial la meseria de psihiatru pentru copii și a ales să muncească în secția pentru adulți la Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumonologie din Orhei. Ar fi vrut să se reprofileze în totalitate, dar spune că nu-i mai permite vârsta. Spune că a fost nevoită să renunțe la lucrul cu copiii din cauza nevoilor.

 „Am hotărât să mă reprofilez, pentru că salariul era foarte mic, având în vedere volumul de muncă pe care îl îndeplineam. Am rămas angajată doar pentru 0,25. Acum sunt angajată pe un salariu integral la spitalul de psihiatrie, deoarece acolo se plătește mai bine”, argumentează doctorul puțin jenat că trebuie să facă astfel de mărturisiri.

Astfel, viața ei profesională este destul de tumultoasă. Toată săptămâna muncește în Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumonologie din Orhei, iar sâmbăta, atunci când are zi liberă, vine și consultă și copiii din internat. Așa recuperează cele opt ore pe care trebuie să le muncească în instituția specializată pentru copii. Mărturisește că face față cu greu programului de lucru, dar nu poate renunța. Nu are cine veni să o înlocuiască.

█ Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând 

 „În fiecare sâmbătă consult câte șapte, zece copii din internat. E greu însă nu are cine să mă înlocuiască, iar de un psihiatru depinde tratamentul la toții copii din internat. Plus la toate, ei deja sunt obișnuiți cu mine. Medicii le sunt ca părinți pentru majoritatea celor instituționalizați aici, așa tratamentul merge mai bine”, mai spune doamna doctor Pirojanschi.

Știe toți copii pe nume și pe fiecare încearcă să-l alinte cum poate. „Doar vreo cinci mame vin și își iau copii acasă în week-end. Mulți se jenează că au așa copii, iar noi ne străduim să le creăm atmosfera necesară care ar influența pozitiv tratamentul. De multe ori se întâmplă ca vorbele și mângâierile să trateze mai bine decât unele medicamente”, afirma Galina Pirojanschi, precizând că în Moldova, cele mai frecvente afecțiuni psihiatrice printre copii sunt retardul mintal, schizofrenia și autismul. 

Directoarea instituției spune că a încercat să găsească specialiști care să o înlocuiască pe Galina Pirojanschi, însă doritorii nu s-au grăbit să apară.

„Munca în astfel de instituții nu este atractivă pentru tinerii specialiști. Ba mai mult, nici pentru specialiștii care deja de ani de zile muncesc în domeniu. În ultimii ani de la noi au plecat mulți doctori, dar și asistenți medicali. Nu avem cu ce-i motiva să rămână. Am doi doctori în instituție care demult sunt la pensie și vor să plece, însă eu mă rog la ei în fiecare an să mai rămână câte un an”, mărturisește Lidia Popa, directorul Casei-internat pentru copii cu deficienţe mintale din oraşul Orhei.

 Doctorii le violează și tot ei le fac avorturi fără să le ceară acordul, dar rămân nepedepsiți. Femeile din internatele psihoneurologice mor în condiții suspecte după ce povestesc prin ce au trecut 

Datele Ministerului Sănătății arată că la zece mii de moldoveni le revine doar o jumătate de funcție de psihiatru. „Dumneavoastră v-ați interna la Costiujeni, dacă eu v-aș spune că aveți nevoie de tratament psihiatric? Nu. Oamenii au un fel de frică, dar și neîncredere față de noi. Nici eu nu îmi pot explica de unde vine această frică, dar cred că se tem de stereotipul de „nebuni”. Un alt motiv important este salariu mic”, explică psihiatrul Anatol Nacu, şeful Catedrei de Psihiatrie, Psihologie Medicală şi Narcologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

„În Moldova, psihiatrul se asociază cu „casa de nebuni”. În alte țări bolile psihiatrice sunt acceptate la fel ca și orice altă boală, la noi însă nu. Moldovenii cred că dacă vor ajunge la psihiatru vor devia de la normal. Pentru mulți dintre noi, punctul de referință îl reprezintă oamenii din jur, ce vor spune aceștia. Oamenii nu se tem de psihiatru, dar mai mult de atitudinea oamenilor când vor afla că este tratat de un psihiatru”, susține psihologul Angela Nicolau.

Potrivit datelor prezentate de Institutul pentru Drepturile Omului, cele mai frecvente maladii psihiatrice în rândul moldovenilor sunt retardul mintal profund și sever, tulburările organize de demență și schizofrenia. 

 

 Articole relaționate:

Sarcini în plus. Medicii de familie vor consulta și oferi îngrijiri medicale pentru bolnavii cu tulburări psihice. Ministerul Sănătății promite stimulente

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată