Redactor: Irina Papuc

Cele mai frecvente cazuri de malpraxis sunt înregistrate în departamentele de obstetrică. O arată datele unui studiu care relevă faptul că sumele achitate în urma acțiunilor de judecată pe motiv de malpraxis ajung la miliarde de dolari, în timp ce în alte domenii medicale sumele sunt și de cinci ori mai mici.

Datele CRICO Strategies, un departament al fundației Harvard care studiază managementul riscurilor de malpraxis arată că cele mai multe cazuri de malpraxis se înregistrează în secțiile de obstetrică. Dacă în 2005 sumele achitate  în urma deciziilor instanțelor pentru astfel de cazuri ajungeau la 900 de mii de dolari, în 2008 suma a trecut de 1 milion de dolari. În același timp în alte departamente cifrele nu au trecut de 600 de mii timp de cinci ani consecutiv.

Grav este că în 65 la sută dintre cazurile înregistrate de malpraxis este vorba despre leziuni grave, care includ decesul mamei sau a fătului. Totuși acuzațiile în privința unui presupus caz de malpraxis diferă în funcție de mărimea instituției. În spitalele unde se înregistrează mai puțin de 2.000 de nașteri pe an cele mai multe plângeri – 25 la sută – țin de acordarea tratamentului cu întârziere și de managementul necorespunzător al sarcinii. În spitalele mari se înregistrează mai puține plângeri legate de acordarea tratamentului cu întârziere, iar managementul necorespunzător al sarcinii este invocat mai des.

Studiul mai arată că la o naștere dintr-o mie survin complicații care ar fi putut fi evitate. Cele mai multe sunt înregistrate în timpul procesului de naștere.

 █  Cazuri de malpraxis, câștigate la CEDO în 2013. O gravidă din Turcia a murit din neglijența doctorilor, iar o româncă a rămas fără uter, din același motiv 

Același studiu relevă faptul că în 27 la sută dintre cazurile înregistrate de malpraxis a fost vorba despre asfixie perinatală. Suma media a despăgubirii plătită pentru astfel de cazuri este 1, 4 milioane de dolari. Cu 18 la sută din cazuri urmează distocia de umăr, pentru care s-a plătit în mediu 600 de mii de dolari. În 6 și 4 la sută dintre cazuri a fost vorba despre deces fetal intrauterin și hemoragiile, pentru care s-a plătit în medie 300 de mii de dolari.

Notă: CRICO este o companie care studiază managementul riscurilor de malpraxis în medicină. Studiile realizate de către experții companiei sunt efectuate în peste 550 de spitale și printre aproximativ 125 de mii de medici. Strategiile, organizațiile internaționale de medici, dar și prevederile mai multor sisteme de sănătate din lume au fost create în baza recomandărilor emise de specialiștii acestei companii. De mai bine de 30 de ani, compania CRICO este lider în lume la capitolul managementul siguranței pacientului.   

 

 █  Articole relaționate:

Care specialiști comit cel mai des erori medicale în departamentele de urgență 

 Șase cele mai frecvente proceduri medicale de rutină care s-au soldat cu malpraxis 

Malpraxisul medical nu generează o creștere o costurilor în sistemul de sănătate