Autor: Sorina David

Persoanele de după 40 de ani și cele care fac parte din grupurile de risc ar trebui să meargă cu regularitate la doctor pentru teste de glicemie, colesterol și tensiune arterială. Cu toate acestea, majoritatea moldovenilor expuși riscului de maladii cardiovasculare sau diabet evită vizitele la doctorii specialiști. Medicii spun că aceștia ar trebui să-și facă cel puțin de două ori pe an testul la glicemie, să-și măsoare tensiunea arterială, testul pentru determinarea colesterolului seric din sânge și antropometria (sistem de măsurare a corpului pentru a vedea dacă acesta se dezvoltă normal sau nu). Puțini însă sunt cei care țin cont de recomandările medicilor.

Potrivit Ministerului Sănătății, în 2013 au efectuat antropometria doar 83 la sută din totalul celor care o necesită, numărul fiind în descreștere cu peste 5% față de 2012.  Potrivit medicilor, acest test este necesar pentru a depista timpuriu întârzierile de dezvoltare la copii, obezitatea, care cauzează maladii cardiovasculare și altele.

„Acest test este necesar pentru a depista și interveni timpuriu în cazul obezității și întârzierilor de dezvoltare. Cu toate că explicăm acest lucru persoanelor din grupul de risc, foarte puțini vin pentru a face testele necesare. Spun că nu au nicio problemă de sănătate și nu au de ce să vină. Le explicăm că mai bine să evite o boală, decât să o trateze, însă puțini înțeleg”, susține Taisia Axenti, medic de familie la Centrul de Sănătate din Mihailovca, raionul Cimișlia.

Aceasta mai spune că, în mare parte, proaspetele mămici sunt cele care vin cu  regularitate pentru efectuarea antropometriei. Cei mai mulți însă nu înțeleg importanța testului și îl fac foarte rar, doar atunci când doctorii îi invită insistent la cabinetul medical.  

 Datele primului studiu despre modul de viață al unui moldovean – bea prea mult, fumează, este obez, trăiește puțin și are un risc de trei ori mai mare de a muri, decât un european 

Situația nu este mai bună nici în cazul celor care trebuie să facă cu regularitate testul la glicemie. Aceleași date arată că numărul celor care au mers cu regularitate la medic pentru a-și măsura glicemia, din numărul celor care necesită, a scăzut cu 4% în 2013, în total efectuând acest test doar 72 la sută din totalul celor care necesită.

„Deși acest test este gratuit, tot mai puține persoane îl fac regulat. Am făcut deja cărare bătută la porțile celor care trebuie să vină la medic pentru astfel de teste. Nu-i putem convinge să vină pentru că, spun ei, nu-i doare nimic. Moldoveanul e obișnuit să meargă la doctor doar când nu mai poate de durere”, afirmă medicul Taisia Axenti.

Situația este și mai rea în cazul persoanelor ce necesită măsurarea tensiunii arteriale de cel puțin două ori pe an. Potrivit statisticilor, în 2013 numărul celor care merg la doctor pentru a-și testa tensiunea a scăzut cu 6%, numărul total fiind de 84 la sută.

„Încercăm să-i motivăm, spunându-le că dacă nu vor o viață ca a rudelor ce au maladii cardiovasculare ar trebui să vină regulat la medic pentru a preveni aceste afecțiuni. În zadar, majoritatea spun că nu vor veni decât când vor avea probleme de sănătate, pentru că nu vor să piardă timpul”, afirmă Lidia Popa, medic de familie în satul Căzănești, raionul Telenești.

În această situație, din cauza unui mod de viață nesănătos, mulți dintre cei din grupul de risc ajung să dezvolte maladii cardiovasculare.

 Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor 

„Anume din cauză că evită să meargă regulat la medic pentru un simplu test, am ajuns în situația când principala cauză de deces în țară sunt bolile cardiovasculare. Nici dacă își testează singuri tensiunea nu e suficient, pentru că doar un medic poate interpreta aceste date și poate indica un tratament sau face unele recomandări”, explică doctorul.

Potrivit datelor, și mai puțini sunt cei care își măsoară nivelul de colesterol din sânge. În 2013 numărul celor care efectuau testul cu regularitate era de 66 la sută, din totalul celor care trebuie să treacă testul de cel puțin două ori pe an. Raportul este mai mic cu un procent față de 2012.

Potrivit Ministerului Sănătății, principala cauză de deces în Republica Moldova sunt maladiile cardiovasculare.

  

 Articole relaționate:

Peste 500 de mii de moldoveni suferă de maladii ale aparatului circulator. Autoritățile au pregătit un Plan național de combatere a acestor maladii, însă nu au găsit și bani pentru a-l implementa 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză 

Munca stresantă provoacă boli de inimă