Redactor: Virginia Dumitraș

Fondul Federal Obligatoriu de Asigurări în Medicină de la Moscova vrea să introducă măsuri noi pentru a crește rata de depistare a cancerului în stadii incipiente. Pentru aceasta, instituția dezvoltă un mecanism menit să încurajeze medicii să depisteze maladia în primele ei faze.

Până atunci, mai mult de 50% din cazurile de cancer depistate în Rusia sunt în fazele 3 și 4. Potrivit viceprimarului de la Moscova, Leonid Peceatnicov, responsabil de problemele de dezvoltare socială, vor primi bonusuri medici de diverse specializări. Deocamdată însă valoarea primei bănești nu a fost stabilită, scrie Meddaily.

 Sunt diagnosticați și tratați de cancer pulmonar sau tuberculoză, deși suferă de o altă boală. Medicii moldoveni confundă maladia în peste 60 la sută din cazuri 

Totodată, de la anul viitor, Fondul Federal Obligatoriu de Asigurări în Medicină de la Moscova va prelua tratamentul pacienților cu cancer în instituțiile medicale din mediul urban. „Fondul trebuie să analizeze câți bani va economisi, dacă pacienții în stadiul 3 sau 4 ale bolii vor fi tratați când aceasta abia a început să se dezvolte. Suma economisită poate fi direcționată pentru premiile doctorilor“ - spune Peceatnicov.

Un sistem similar în Rusia funcționează deja în regiunea Krasnoiarsk, unde terapeuții primesc prime pentru depistarea cancerului în fază incipientă, spune directorul Centrului pentru Economie Socială David Melic-Guseinov. Dacă pacientul a venit singur la medicul terapeut sau la un alt doctor de specializare mai îngustă, atunci nu se oferă premiu. Pentru comoditate și evidență mai strictă, toate datele sunt incluse într-un sistem electronic.

Deși nu toți știu despre acest lucru, cancerul este adesea depistat și de către medicii stomatologi. De multe ori aceștia stabilesc diagnosticul de cancer de laringe. În general, examenul clinic este capabil să îmbunătățească  statisticile ce vizează cancerul. Pacienții ruși nu prea sunt obișnuiți să meargă la controale de profilaxie, iar medicii nu sunt motivați să detecteze maladia. Pentru că mulți cetățeni ruși duc un mod de viață nesănătos, riscul de a dezvolta cancer s-a intensificat. Experți independenți acceptă perspectiva ideii de premiere, dar se tem de un efect invers – excesul de diagnostice.

 █ Articole relaționate: 

Cele mai frecvente tipuri de cancer depistate în Moldova. Primul în top, cancerul colorectal, afectează anual peste 1.000 de moldoveni 

O femeie a murit de cancer după ce doctorii au diagnosticat-o greșit de 30 de ori. Aceștia susțineau că avea ligamente rupte, hernie de disc și dureri pe fond nervos

O descoperire genetică oferă noi piste terapeutice în cazul cancerului cerebral la copii