Autor: Sorina Bujarov

Tot mai mulți moldoveni se îmbolnăvesc de cancer. Cifrele sunt în creștere deja de mai mulți ani consecutiv. Astfel, dacă în 2012 numărul total al cazurilor noi depistate era de 8.204, cu un an mai târziu această cifră a crescut până la 8.441. Cele mai frecvente tumori maligne în rândul populației Republicii Moldova sunt cancerul colorectal, cancerul la sân, pulmonar și de piele.  

Potrivit statisticilor, din totalul moldovenilor afectați de cancer, peste 12 la sută suferă de cancer colorectal. În 2012, peste 1.100 de persoane au fost diagnosticate cu acest tip de cancer, cei mai afectați fiind bărbații. Cauzele apariției acestei maladii sut necunoscute, însă specialiștii spun că factorii de risc în ceea ce privește cancerul colorectal sunt vârsta înaintată și factorul genetic.   

„Riscul crește considerabil după 50 de ani și este mai mare în cazul în care cineva din familie a dezvoltat acest tip de cancer sau dacă persoana are polipi rectali. Asta însă nu înseamnă că dacă tatăl a avut această maladie, neapărat și fiul va primi același diagnostic”, explică Vasile Jovmir, preşedintele comisiei de profil oncologic a Ministerului Sănătăţii.   

Modul de viață a unei persoane influențează apariția maladiei oncologice, mai afirmă specialistul.

„Un regim alimentar bogat în calorii și sărac în vitamine și minerale, crește riscul apariției cancerului colorectal. Totodată, sedentarismul, lipsa exercițiilor fizice, asociate deseori și cu obezitatea, contribuie la dezvoltarea acestei maladii”, mai adaugă specialistul.

Al doilea cel mai frecvent tip de cancer depistat la populația Republicii Moldova este cancerul la sân. Acesta constituie 11,5 la sută din totalul tumorilor maligne diagnosticate, anul trecut fiind depistați 970 de pacienți. Acest tip de cancer afectează în mare parte femeile, însă există și cazuri când și bărbații dezvoltă cancer la sân. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2012, în Republica Moldova au fost depistați cu cancer mamar 12 bărbați.

„Cauzele acestui tip de cancer sunt necunoscute. Totul începe de la o celulă, însă ce a provocat apariția acestei celule nu se știe. Specialiștii intuiesc, dar există și studii care au demonstrat că radiațiile, chiar și într-o concentrație mică, generează dezvoltarea cancerului. Alte studii au arătat că și mâncarea își pune amprenta asupra sănătății. Alimentele grase și nesănătoase, semifabricatele de asemenea influențează apariția cancerului la sân”, explică profesorul Jovmir.

Cancerul pulmonar, al treilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la populația din Moldova, constituie peste 10 la sută din totalul tumorilor maligne depistate în țara noastră, anul trecut fiind diagnosticate peste 860 de persoane. Majoritatea celor afectați sunt bărbați- 637, iar femeile-199 (2012). Dacă în celelalte cazuri, specialiștii nu pot să se pronunțe cu siguranță în legătură cu cauzele maladiei, în ceea ce privește cancerul pulmonar cauzele sunt mult mai cunoscute.

„Fără niciun dubiu, fumatul provoacă cancer pulmonar. Țigara conține foarte multe substanțe cancerigene. Afectați de acest tip de cancer pot fi și fumătorii pasivi. Mai sunt și alți factori, dar la noi în țară fumatul este principala problemă”, susține specialistul în oncologie.

Următorul pe lista celor mai frecvente tipuri de cancer în Moldova este cancerul de piele. Acesta afectează anual peste 800 de moldoveni. Deși diferența nu este una semnificativă, datele arată că femeile sunt mai afectate de această maladie. Medicii explică acest lucru prin faptul că femeile se expun mai des la soare.

„Cauza principală a melanoamelor este expunerea la soare, iar femeile de la noi preferă să se bronzeze în exces”,  explică medicul Jovmir.

Acestea sunt urmate de hemoblastoze (cancer de sânge), de cancerul la stomac, col uterin, prostată, ficat și glanda tiroidă. 

 

Articole relaționate:

Aproape 900 de moldovence dezvoltă anual cancer mamar, iar 10 la sută dintre acestea decedează în primul an de la diagnosticare 

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050