Autor: Sorina Bujarov

Aproape 900 de femei din Republica Moldova dezvoltă anual cancer la sân, susțin specialiștii. În 2013 au fost diagnosticate cu această maladie peste 880 de paciente, în 2012- puțin peste 871, iar în 2011- 895, arată datele unui raport al Institutului Oncologic. Aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii.

„Din totalul cazurilor noi depistate într-un an, 10 la sută se soldează cu deces. Majoritatea acestora sunt femei care au venit prea târziu la medic, când boala deja e în faza a IV-a. Inițiem un tratament, însă deja nu avem ce face”, explică mamologul, Vasile Jovmir.

Cancerul glandei mamare este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în Republica Moldova. Datele arată că din totalul tumorilor maligne depistate moldovenilor, 11,5 la sută reprezintă cancerul glandei mamare. Anul trecut însă cancerul la sân reprezenta 10,6 la sută. Statisticile mai arată că 70 la sută dintre femeile cu cancer mamar au vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.

Potrivit statisticilor, doar puțin peste 63 la sută din femeile depistate cu această maladie s-au adresat la medic în fazele I și II ale bolii. Specialiștii spun însă că prea puțini oameni se adresează la timp la doctor.

 „În statele europene peste 60 la sută din totalul bolnavilor de cancer se adresează la medic în stadiul I al maladiei, în timp ce în Moldova, doar 10 la sută merg la medic, având cancer în prima fază. Aceasta și este explicația faptului că mortalitatea prin tumori maligne în Europa este mult mai redusă față de Moldova”, afirmă profesorul Jovmir.

Specialistul mai spune că majoritatea femeilor care se adresează tâziu la medic vin din mediul rural.

„La noi populația încă e obișnuită să suporte durerea. Vin când deja nu mai rezistă. Cele mai multe femei care se adresează în ultimele faze ale maladiei vin de la țară. Au prea multe griji și probleme și nu se gândesc la nodul din piept. Ele îngrijesc de animale, însă uită de sănătatea lor”, a mai adăugat profesorul în mamologie.

Problema nu constă în accesibilitatea redusă la serviciile medicale, ci în lipsa de cultură sanitară a populației, mai spune medicul.

„Condiții sunt. Medici de familie sunt aproape în fiecare sat, în caz de necesitate acesta direcționează pacientul la spitalul raional sau în Chișinău. Problema este că pacienții nu sunt suficient educați pentru a beneficia de aceste servicii. Merg la medic, doar atunci când nu mai pot de durere”, explică mamologul.

Lucrurile însă nu stau atât de rău. Statisticile arată că în ultimii ani, numărul moldovencelor bolnave de cancer care se adresează la medic în fazele timpurii ale bolii este în creștere. În timp ce în 2010, spre exemplu, doar 59,8 la sută din femeile care au dezvoltat cancer la sân s-au adresat la medic în fazele I și II ale maladiei, anul trecut numărul acestora era de peste 63 la sută.

„Lumea începe să se informeze despre riscurile acestei boli. Aceasta datorită campaniilor de informare de la televizor, datorită zilelor împotriva cancerului organizate la nivel de comunitate, dar și datorită medicilor de familie care recomandă controlul regulat”, susține mamologul Vasile jovmir.

Potrivit specialistului, din cauza cancerului mamar în fiecare an decedează peste 480 de moldovence.

Cancerul mamar poate fi tratat, de aceea medicii le recomandă femeilor peste 35 de ani să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase. Tratamentul în țara noastră este asigurat din sursele statului. 

 

Articole relaționate:

Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit 

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân