Autor: Irina Papuc

Trec experiența terifiantă a unei operații de înlăturare a sânilor, dar calvarul nu se oprește aici. Femeile din Moldova diagnosticate cu cancer la sân, care au suferit o mastectomie sunt nevoite să alerge prin oraș sau să stea în rând pentru a primi o proteză mamară. Ele au nevoie de acest dispozitiv până organismul se reface și poate suporta o operație de implant. În Chișinău acestea sunt o raritate. Pot fi găsite doar la o singură rețea de farmacii cu un preț care nu este accesibil pentru toate buzunarele. Fie trebuie să stea în rând luni sau chiar ani pentru a le primi gratuit de la o organizație de binefacere.

Anual, aproximativ 600 de moldovence suferă o intervenție de înlăturare a unuia sau a ambilor sâni. Viața lor devine o luptă – încearcă să se facă sănătoase, învață să se accepte așa cum sunt, dar și să mascheze semnele lăsate de bisturiu și de ședințele de chimioterapie, lucru care se dovedește extrem de complicat.

În Moldova problema de parcă nici nu există

„Am suferit recent intervenția chirurgicală. Din păcate, nu am putut salva sânul. Am aflat de la medicul mamolog, care m-a tratat, că există proteze speciale. Nu știam că există așa ceva. M-am documentat pe internet și am descoperit că în Moldova este prea puțină informație despre acest lucru”, povestește Natalia, o tânără din Capitală. Peste hotare, spune ea, sunt diverse proteze speciale. Acolo poți afla întreaga descriere și prețul.

„În Moldova această problemă parcă nici nu există. Am sunat la mai multe farmacii, dar am găsit la una singură. Asortiment nu există. Doar un singur producător de proteze și unul de sutiene. Nu prea ai ce compara. Mi-a fost greu să găsesc ceva care să mi se potrivească. Eu am cumpărat-o cu 1.300 de lei și nu m-am gândit că sunt mulţi bani. Pentru o femeie de la țară însă suma e mare. În plus multe nici nu știu că pot acoperi acest gol cu o proteză mamară”, adaugă tânăra.

 „Nu e suficient ca medicul să-ți spună că trebuie să gândești pozitiv. Ar fi bine ca aceste proteze să fie oferite sau vândute direct la spital, pentru că imediat după operație femeia să poată măsura o astfel de proteză. Astfel și pragul acesta psihologic ar fi mai ușor să-l treci.

De la mastectomie, până la procedura de implant, de regulă, este nevoie de ceva timp. Specialiștii spun că acesta poate varia de la jumătate de an, cea mai optimistă variantă, sau la un an și chiar mai mult. În acest timp, pacientele trebuie să facă mai multe cure de chimioterapie, dar și proceduri de reabilitare fizică.

Fără alternative

„De obicei, implantul mamar se poate face după un an sau un an și jumătate de la intervenția de eliminare a sânului. În acest timp, femeile trebuie să facă diferite proceduri de reabilitare, care includ magnetoterapia, dar și alte exerciții de menținere și relaxare a mușchiului”, explică Natalia Botnariuc, medic mamolog.

O proteză într-o farmacie din Capitală ajunge la 1.200 de lei. Vânzătoarea ne spune că trebuie să avem un sutien special care să acopere sânul în totalitate. „Le aducem din Polonia. Sunt de calitate bună și destul de solicitate printre femei”, ne asigură ea. În cazul unei duble mastectomii, buzunarul unei femei se reduce din start cu două mii și jumătate de lei. Plus la aceasta se adaugă cheltuielile pentru peruci.

Femeile care nu-și permit astfel de cheltuieli a o singură opțiune. Hospis Angelus este singura organizație de caritate din Republica Moldova care oferă proteze mamare gratuit. Aici însă din cauza numărului mare de cereri, dar și din lipsa de mărimi, s-au format rânduri.

Liste de așteptare la Hospis Angelus

„Din păcate necesitățile sunt mult prea mari, iar din această cauză s-a format o listă de așteptare destul de mare. Unele femei pot beneficia de o proteză în câteva săptămâni, altele trebuie să aștepte și câțiva ani”, spune Tatiana Novoloaca, asistent social la Hospis Angelus. Femeia spune că totul depinde de mărimile existente în stoc. Cele mai căutate sunt de la 9 la 14. Astfel, într-un singur an au fost luate în evidență 312 femei și s-au eliberat 335 de proteze. Acestea sunt aduse din Marea Britanie. În 2013, de aici femeile puteau lua și sutiene speciale pentru susținerea protezelor și peruci, acestea însă nu se mai aduc.

Potrivit directorului Institutului Oncologic, operațiile de mastectomie se fac anual la aproximativ 600 de femei. Acestea însă nu mai pot aștepta nimic de la stat, în afară de tratamentul de chimioterapie, autoritățile nu au bani și pentru protezele care le-ar ajuta să iasă în stradă, fără să se sinchisească sau să se simtă umilite de privirile celor din jur. „A existat un proiect legislativ, votat în prima lectură, care prevedea procurarea protezelor mamare pentru femei și a celor dentare pentru copiii de până la 12 ani din sursele CNAM. A rămas ca instituția să identifice banii”, ne-a comunicat Victor Cernat.

Proiectul protezelor mamare, împotmolit la Guvern

Proiectul, al cărui autor este Liliana Palihovici și care a fost votat în prima lectură la sfârșitul anului trecut, nu a mai fost discutat în comisia de profil. Consilierul vicepreședintelui, Nighina Azizov, ne-a comunicat că sunt în așteptarea avizului Guvernului. Totuși, unii deputați spun că proiectul ar fi fost stopat. „Au avut loc niște discuții aprinse în comisie. Ar fi vorba despre niște probleme de acoperire financiară, în plus există neînțelegeri în privința vârstei copiilor care vor beneficia gratuit de proteze. Documentul prevede vârsta de 12 ani, în timp ce legislația națională spune că copilul păstrează acest statut până la 18, ceea ce ar crea confuzii”, a spus Valentina Stratan. Deputatul, care a înregistrat în aceeași perioadă o inițiativă legislativă cu privire la protezele maxilo-faciale spune că este în așteptarea avizelor, care, și în cazul ei întârzie să apară.

Șeful direcției Dezvoltare Socială din cadrul Cancelariei de Stat, Iurie Bucinschi ne-a comunicat că proiectul se află în proces de avizare.

De la CNAM nu am putut obține un răspuns în privința banilor pe care instituția ar trebui să-i aloce pentru procurarea protezelor și dacă dispun de acești bani.

Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticate aproximativ 900 de femei cu cancer mamar. Aproximativ 600 dintre acestea suportă un tratament chirurgical, iar peste 800 își pierd viața din cauza acestei maladii.

Reguli de utilizare a unei proteze mamare

Protezele trebuie spălate cu săpun și șterse cu un prosop moale. Nu trebuie să intre în contact cu produsele cosmetice sau parfumerie. Atenție la obiectele ascuțite și la unghii. Odată deteriorată, aceasta nu poate fi reparată. Se poartă doar cu un sutien special sau unul cu cupa întreagă. În timpul somnului, proteza trebuie scoasă.

 

 Articole relaționate:

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050 

Aproape 500 de moldovence au murit, anul trecut, de cancer la sân, iar alte 700 au aflat că suferă de această maladie. Și numărul de decese și de îmbolnăvire sunt în creștere