Redactor: Sorina David

Industria tutunului nu mai ține cont nicio lege. În Indonezia, spre exemplu, țara cu cei mai mulți fumători, companiile producătoare de țigări refuză să respecte termenul limită până când trebuie să pună avertismente grafice de sănătate pe toate pachetele de țigări. Deși au avut un an și jumătate la dispoziție pentru a pregăti ilustrațiile care trebuie să acopere 40 la sută din suprafața ambalajului, majoritatea companiilor nu au respectat acest termen. Potrivit Comisiei Naționale pentru Protecția Copilului, o mică schimbare s-a observat doar la produsele comercializate în Jakarta și în alte 11 orașe.

„Acest lucru indică în mod clar faptul că industria tutunului sfidează legislația din Indonezia, dar și faptul că conducerea țării a fost învinsă de către companiile producătoare de țigări”, a declarat președintele Comisiei, Arist Merdeka Sirait, citat de The Globe and Mail.  

Potrivit Agenției pentru alimente și medicamente din Indonezia, doar pe 409, din cele peste 3.300 de mărci deținute de 672 de companii producătoare de țigări, au fost amplasate ilustrații care avertizează despre pericolul fumatului.

Nafsiah Mboi, ministrul Sănătății din Indonezia a declarat că companiile care nu au respectat termenul limită de amplasare a avertismentelor grafice pe pachetele de țigări vor primi avertismente. Dacă nici după aceasta nu vor ține cont de prevederile legale privind controlul tutunului, acestea vor fi amendate cu maxim 42 de mii de dolari și cu privațiune de libertate de până la cinci ani. 

De cealaltă parte, responsabilii celui mai mare producător de țigări din Indonezia - Philip Morris, a declarat că deja au început să vândă țigări după noile prevederi, doar că au nevoie de mai mult timp ca să le retragă pe cele ce nu corespund normelor în vigoare.

 Argumentele lui Vladimir Hotineanu privind lacunele proiectului de lege antitutun, false și confuze. Cine de fapt s-ar face vinovat de creșterea contrabandei cu țigări 

Indonezia este una dintre puținele țări care a amânat de mai multe ori implementarea reglemetărilor internaționale privind controlul tutunului. Norma legală privind printarea avertismentele grafice pe pachetele de țigări a fost elaborată încă în 2009, însă abia acum 18 luni a fost votată și a intrat în vigoare. De asemenea, Indonezia se numără printre țările care încă nu au ratificat Convenția Cadru privind controlul tutunului a OMS, deoarece președintele statului nici până acum nu a semnat documentul.

Specialiștii spun că aici normele internaționale privind controlul tutunului sunt greu de implementat, deoarece Indonezia este al cincilea cel mai mare producător de tutun din lume. Deși în majoritatea țărilor reclama la țigări a fost interzisă, în Indonezia publicitate o poți vedea în stradă, magazine și chiar la aeroport. Principalele impedimente sunt fermieri deranjați de restricțiile impuse și politicienii, care sunt în legături strânse cu industria tutunului.

Potrivit statisticilor, în Indonezia mor anual din cauza maladiilor asociate cu fumatul peste 200 de mii de oameni. Datele mai arată că 67 la sută dintre bărbații din Indonezia sunt fumători activi, aceasta fiind cea mai înaltă rată de fumători din întreaga lume. Majoritatea bărbaților fumează  kreteks (țigări puternice din tutun și cuișoare), însă în ultimii ani au devenit populare și țigările albe (țigările cu înveliș alb). Acestea sunt foarte ieftine, iar un pachet costă până la un dolar. Acest lucru sporește și accesul copiilor la țigări.

 

█ Articole relaționate:

Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului 

Cu cât mai dimineață fumați, cu atât mai mare este riscul să vă îmbolnăviți de cancer la plămâni 

Efectul legislației antifumat asupra sănătății perinatale și a copilului