Redactor: Virginia Dumitraș
Un nou test de sânge capabil să anticipeze îmbolnăvirea de Alzheimer ar putea fi disponibil pe piață în doi ani, susțin oameni de știință din Marea Britanie.
Crearea unui astfel de test a fost posibilă după ce cercetătorii au identificat 10 proteine din sânge prezente la 87 la sută dintre pacienții care dezvoltă boala în decurs de un an, precizează cercetătorii care și-au publicat rezultatele cercetării în revista de specialitate Alzheimer's & Dementia.
Deocamdată, nu au fost identificate tratamente care pot opri sau inversa evoluția bolii Alzheimer, însă, cel puțin, aceasta poate fi diagnosticată mult mai devreme. „Boala Alzheimer începe să afecteze creierul cu mulți ani înainte ca pacienții să fie diagnosticați cu această boală”, susține Simon Lovestone, profesor la Kings College din Londra și unul dintre inventatorii testului.
█ Un virus obișnuit ar putea fi responsabil de apariția bolii Alzheimer
În cadrul cercetării, Lovestone și colegii săi au analizat mostre de sânge de la 476 de bolnavi de Alzheimer, 220 de persoane cu „ușoare tulburări cognitive” și de la 450 de vârstnici sănătoși. Ulterior, cercetătorii au comparat 26 de proteine asociate anterior cu boala, transmite Agerpres.
Acum, oamenii de știință încearcă să îmbunătățească acuratețea testului, și, în colaborare cu compania de biotehnologie, Proteome Sciences, să dezvolte o versiune comercială a acestuia în termen de 2-5 ani.
Anterior, și oamenii de știință americani au susținut în urma cercetărilor lor că au elaborat un test de sânge, care poate stabili cu acuratețe riscul de instalare a bolii Alzheimer. Studiul acestora, publicat în revista Nature Medicine, a concluzionat că prin analiza nivelului a zece lipide din sânge se poate prevedea, cu o acuratețe de 90%, riscul ca boala să se instaleze în următorii trei ani.
█ Articole relaționate:
Principalele semne ale îmbătrânirii