Autor: Virginia Dumitraș

Proiectul legii ocrotirii sănătăți, supus dezbaterilor publice la începutul lunii iulie ar urma să întocmească un cadru juridic în domeniul sănătății pe plan național. Experții spun însă că acesta nu este clar și nu stabilește nici pe departe structura sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Scopul documentului este instituirea cadrului juridic în domeniului sănătății pe plan național, în contextul strategiei globale pentru bunăstare şi sănătate, stabilirea drepturilor şi obligațiilor pacienților şi a prestatorilor de servicii medicale în procesul asistenței medicale urgentă, primară şi spitalicească, accesul populației la medicamente inofensive. Acesta însă reprezintă doar 25% din ceea ce trebuie să conțină, sunt de părere experții în sănătate.

█ Vom avea pe piață medicamente originale, dar scumpe. Deputații au votat, printre certuri și insulte, proiectul care le asigură un termen de protecție de opt ani a marilor producători de medicamente

„Această lege nu corespunde prevederilor Constituției, articolului 36, alineatul 3 (n.r Structura sistemului național de ocrotire a sănătății şi mijloacele de protecție a sănătății fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii organice). Din cuprinsul proiectului nu este clar care este structura sistemului sănătății din Republica Moldova și nici care sunt mijloacele de protecție a sănătății fizice și mintale”, susține expertul în sănătate Ghenadie Țurcanu.

Acesta mai spune că un alt neajuns al proiectului legii ocrotirii sănătății este faptul că omite unele domenii importante ce, de fapt, țin de sănătate. „Prevederile nu sunt consecutive și nu sunt într-o corelare. Domenii întregi care trebuie să fie incluse în lege, de fapt, nu se regăsesc în acest document. Printre acestea se numără domeniul ce ține de asigurarea protecției financiare a oamenilor, domenii ce țin de protecția sănătății publice și altele”, mai adaugă Țurcanu.  

„În plus, protecția sănătății nu presupune doar protecția din punct de vedere a prestării serviciilor medicale, dar și din punct de vedere financiar în timpul acordării serviciilor de sănătate. Acest proiect de lege trebuie să cuprindă tot ce ține de protecția sănătății, inclusiv mijloacele prin care aceasta va fi asigurată”,  accentuează expertul.

El spune că proiectul nu a fost dus până la capăt și că ar trebui să fie completat. „Varianta actuală a proiectului legii ocrotirii sănătății cuprinde doar o mică parte din ceea ce ar trebui, de fapt, să cuprindă această lege. Ea trebuie completată. În această variantă, el nu conține nici 25% din ceea ce ar trebui să reprezinte. Bănuiesc că propuneri nu vor fi deloc pentru că acestea se prezintă, de fapt, la un proiect de act normativ finisat. În caz contrar, dezbaterile publice vor fi necalitative.” conchide expertul.

 Ministerul Sănătății vrea să convingă pacienții să nu dea, iar doctorii să nu ia mită. „Dacă doctorul va cere mită, va fi suficient ca pacientul să arate cu degetul spre poster” 

„Pasaje, preluate din legea de peste Prut

Alți experți sunt de părere că documentul supus dezbaterilor publice conține pasaje preluate din legislația românească, unde există alte mecanisme de relaționare în cadrul sistemului de sănătate.

„Este inacceptabilă preluarea blocurilor întregi de reglementări dintr-o altă legislație. Ele reglementează alte realități din sistemul românesc de sănătate, iar transpunerea copy-paste în legislația noastră va genera blocaje. De asemenea, este inacceptabil și argumentul precum că preluăm din legislația românească pentru a ne racorda la cadrul normativ al Uniunii Europene. Organizarea și funcționarea sistemului de sănătate nu este reglementată de legislația secundară europeană cu forță obligatorie - regulamente, directive și decizii, ci rămâne la atitudinea statelor membre”, este de părere expertul Andrei Mecineanu.

Oficialii de la Ministerul Sănătății spun însă că, deocamdată, legea este supusă dezbaterilor publice și ne îndeamnă să nu o criticăm. Octavian Grama, viceministrul Sănătății, a promis că se va face tot posibilul ca Ministerul Sănătății să vină cu o lege bună, asemenea codului Educației.

 

 Articole relaționate:

Doctorii, condiționați să scrie cereri ca să adere la Colegiul Medicilor. „Toți doctorii benevol trebuie să scrie cerere” 

Legea Colegiului Medicilor intră în vigoare astăzi. Un Colegiu, de facto, nu există 

Controversata Lege a Colegiului Medicilor, împotmolită în mecanismele de implementare. Nu se știe când instituția va putea, la modul practic, să-i protejeze pe doctori