Autor: Virginia Dumitraș

În Moldova sunt disponibile în această lună 7.284 de locuri de muncă, arată Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cel mai căutat serviciu este cel de doctor.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, ieri, în Moldova erau înregistrate 7.284 de locuri vacante. Cele mai multe sunt la Chișinău, peste 2.000 de locuri de muncă. Acesta este urmat de Orhei și de Ungheni cu peste 300 de locuri de muncă, iar la coada listei se află Ștefan-Vodă cu 25 de locuri de muncă disponibile.

Potrivit aceleiași surse, la nivel național pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate sunt oferite 2.034 de locuri de muncă, ce constituie 28% din numărul total de locuri de muncă vacante.

Medicii sunt printre cei mai căutați specialiști pe piața muncii de la noi. În acest domeniu sunt disponibile 388 de locuri de muncă. Dintre acestea 130 de locuri sunt libere pentru medici cu specializări înguste, 127 - pentru surori medicale, 52 de locuri vacante sunt pentru medicii generaliști. Mai este nevoie de 22 de doctori asistenți în ftizioterapie, de 8 farmaciști și de 8 colaboratori științifici în medicină, dar și de 7 felceri laboranți etc. Lista specialiștilor se încheie cu câte un loc vacant pentru farmacologi și medici dietologi.

█ Sistemul medical din Moldova duce lipsă de peste 2.000 de doctori. Cei mai puțini sunt specialiștii în cardioreumatologie, otolaringologie și oftalmologie 

„Practic pe parcursul anului 2013-2014, șase luni, la noi într-una sunt solicitați medici de specialitate, de medicină generală și diferiți medici dentiști, igieniști. Ei sunt practic în topul profesiilor solicitate pe piața muncii”, susțineLudmila Dumbravă, șefa Direcției Planificare, Evaluare și Sinteză ANOFM.

Directorii spitalelor raionale spun că una dintre cauzele lipsei specialiștilor este faptul că aceștia pleacă peste hotare, în căutarea unor salarii și condiții de muncă mai bune. Bunăoară, Feodor Iurcu, directorul spitalului raional din Ocnița spune că  instituția are nevoie de zeci de specialiști. „Avem nevoie de vreo 13 medici în terapie, pediatrice, chirurgie, la laborator etc. Îi tot căutăm de vreo trei ani. Majoritatea nu vor să vină în Ocnița, poate din cauza salariilor mici, în plus, unii pleacă în Europa la lucru”, spune Feodor Iurcu.

Auditul Proiectului “Servicii de Sănătate și Asistență Socială”, prezentat de Curtea de Conturi, arată că în 2013 sistemul medical din Moldova a funcționat, chiar dacă a fost atestată o lipsă de 2.033 de doctori, de diferite specializări. Potrivit raportului, necesarul total de medici pe țară este de 14.947 de doctori, angajați însă sunt doar 12.914 de specialiști.

 

 Articole relaționate:

EXCLUSIV//Interviu cu Mark Dybul, directorul executiv al Fondului Global: „Ar fi bine ca Moldova să majoreze contribuțiile pentru sănătate, pentru că volumul asistenței externe nu va mai fi același” 

Cresc investițiile în sănătate din surse externe, însă nu și salariul medicilor sau cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor