Autor: Virginia Dumitraș

Mii de adolescenți merg la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din raionul Orhei, unde se pot informa despre problemele din perioada adolescentină, dar și unde pot obține consultații gratuite la ginecolog și psiholog.  Specialiștii spun că dificultățile psiho-emoționale sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă adolescenții și îndeamnă autoritățile să le asigure ore de educație în sănătate la școală.

La Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, rândul pacienților se face la prima oră. Astăzi, majoritatea tinerelor care-și așteaptă rândul sunt femei însărcinate și asta pentru că în fiecare joi, viitoarele mămici beneficiază de cururi de informare și de pregătire pentru a deveni mame.

Coadă fac și tinerele care vor să beneficieze de servicii medicale gratuite sau care vor să se informeze despre riscurile și schimbările în perioada adolescentină. Timide și reticente, adolescentele urmăresc cu privirea fiecare trecător ce parcurge holul instituției. Își fac curaj să vorbească însă doar pacientele trecute de 25 de ani. „Am venit să mă consult eu și să-mi vadă fetița. Nu este prima dată când venim la acest centru. Este foarte bine pentru că serviciile sunt gratuite și după cum știți oamenii la țară nu prea au bani, dar sănătatea este importantă”, spune Natalia Sandu în vârstă de 30 de ani, din  satul Cișmea, raionul Orhei.

█ „Vrem ore obligatorii de sănătate sexual-reproductivă în școli” 

Tot la o consultație de rutină a venit și Elizaveta Stratan, în vârstă de 31 de ani, din Peresecina. „Vin aici pentru prima dată. Verișoarele mele mi-au recomandat acest centru. Vreau să mă vadă ginecologul, dar și să adresez câteva întrebări despre cum să-i explic mai bine băiatului meu care are 13 ani schimbările care apar în adolescență. La vârsta aceasta are foarte multe întrebări, iar eu trebuie să-i dau niște răspunsuri bune, care-l vor proteja și ajuta”, mărturisește femeia.

Spune că este gata să discute pe orice temă cu fiul ei. „Unele amice s-au mirat că eu vorbesc despre teme mai deochiate cu el și mi-au spus că lor le este rușine să discute cu copiii lor. E mai bine să afle de la mama decât de la oameni străini”, mai spune femeia.

„Vor să afle mai multe despre contracepție

Acestea sunt doar câteva probleme dintre zecile de dificultăți cu care se confruntă tinerii, spun specialiștii. Dornici să știe cât mai multe despre bolile cu transmitere sexuală, HIV/SIDA, fumat sau să beneficieze de consultația gratuită a unui specialist, din 2013 de când a fost înființat, peste 8.000 de adolescenți au trecut pragul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor.

„Cele mai des întâlnite probleme, în aproape 40% dintre cazuri, sunt cele de ordin psiho-emoțional: depresie, anxietăți, fobii, infidelitatea în cuplu, infecții cu transmitere sexuală, sarcina precoce etc.”, enumeră Svetalan Taras, șefa centrului de sănătate.

Vine și cu două exemple de fobii pe care le-a întâlnit cel mai recent. „Fobiile sunt cele mai diverse. Am făcut aproape 10 ședințe pentru un băiețel care are frică de întuneric și de morți, după ce a fost la o înmormântare, de fapt ne-am dat seama că el duce lipsa tatălui plecat peste hotare. Un alt exemplu este al unui băiat care la școală, la ora de biologie, a fot implicat la niște activități unde a aflat că în cazul în care produsele pe care le mâncăm nu ajung în stomac, medical poate interveni chirurgical. Copilul se temea să mănânce. După 10 ședințe deja doarme mai bine și mănâncă”, își amintește șefa centrului.

Mulți adolescenți se adresează pentru a se informa. „Avem adolescente care pe la 15-16 ani au deja relații sexuale și care vor să afle mai multe despre contracepție, cum se transmite HIV/SIDA. Sunt multe fete care se adresează cu procese inflamatorii ale organelor reproductive. În ultima vreme ne întâlnim cu multe cazuri de viol la minore”, susține Angela Lupacescu, medic ginecolog.

 Cazurile de sifilis, în creștere printre adolescenții moldoveni. „Este în creștere, în special, sifilisul transmis de la mamă la făt“ 

Specialista spune că una dintre soluții ar fi introducerea obligatorie a orelor de deprinderi sănătoase de viață. „Aceste ore, care se făceau cum șase ani, erau foarte bune pentru că în cadrul lor se vorbea despre infecții, anatomie, despre sănătatea reproductivă. Era un obiect foarte bun”, accentuează specialista.

Totodată, Natalia Cojocari, analist de programe în Sănătatea reproducerii și tineret, din cadrul Națiunilor Unite, spune că este important ca tinerii să aibă acces la informații adaptate vârstei adolescenților.

„Tinerii din Moldova reprezintă a patra parte din populația țării și starea lor de sănătate trebuie să fie importantă pentru toată societate. La unele capitole, imaginea tinerilor este foarte bună, pentru că sunt activi, la altele - nu. Rata HIV crește, incidența HIV s-a dublat din 2000 până în 2012 în rândul tinerilor. Infecțiile cu transmitere sexuală este o altă problemă pentru că la noi rata este una dintre cele mai înalte în regiune”, afirmă Natalia Cojocari.

Conform unui studiu realizat recent de UNICEF şi Ministerul Sănătății, doar o treime din tineri cunosc care sunt metodele principale de prevenire a HIV, iar 7,6% din adolescentele de 15-19 ani au născut sau sunt însărcinate cu primul copil. Mai mult, fiecare al doilea băiat şi fiecare a cincea fată a început să consume alcool înainte de vârsta de 15 ani.

Totodată, anul trecut, Republica Moldova se afla pe primul loc printre țările din fosta Uniune Sovietică, Europa Centrală și de Sud-Est după incidența infectării cu sifilis și gonoree. 

În Republica Moldova sunt 37 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, care oferă informații şi servicii privind sănătatea şi comportamentul fără risc al tinerilor.

 

 Articole relaționate:

Mame-adolescente, eșecul autorităților. Numai 15 la sută dintre tineri ajuns să cunoască care sunt consecințele unui raport sexual și despre metodele de contracepție de la serviciile create de stat 

Tot mai mulți adolescenți moldoveni își încep viața sexuală la vârsta de 10-19 ani. Băieții se grăbesc într-un număr mai mare să experimenteze plăcerea sexului