Autor: Sorina David

„De ce noi trebuie să-i „corcolim” pe cei cu HIV? De ce ei au atâtea drepturi, iar medicii nu au niciodată niciun drept? Eu am dreptul să refuz un pacient cu HIV ca să-mi apăr sănătatea proprie”… „Ce suntem noi vinovați că romii nu sunt asigurați medical? Asta depinde de educația omului. Ei și așa trăiesc bine. Acum noi suntem „argați” la ei, nu ei la noi”. Astfel de indignări au fost vociferate astăzi de către mai mulți doctori ce ar urma să se ocupe de cazurile de discriminare a pacienților în instituțiile medicale. Ei vor colabora cu noua Comisie sectorială de combatere a discriminării în sănătate, creată de Ministerul Sănătății la începutul acestei luni. Cu acest prilej, astăzi a fost organizat un training pe tema discriminării pentru specialiștii și medici din instituțiile medicale republicane. În următoarele zile urmează să fie instruiți unii medici de familie și cei din spitalele raionale.

Potrivit regulamentului de funcționare, proaspăta Comisie va avea misiunea să remedieze cazurile de discriminare remise Ministerului Sănătății, înainte ca ele să ajungă la alte instituții pentru protecția drepturilor omului sau chiar în instanță. Astfel, în ședințele de lucru, membrii Comisiei vor audia cazul, se vor expune în legătură cu prezența sau absența discriminării și vor elabora recomandări pentru remedierea acestuia. Aceasta va avea 15 membri, printre care specialiști de la Ministerul Sănătății, experți în drepturile persoanelor cu dizabilități, experți în drepturile romilor, specialiști în egalitate de gen, avocați parlamentari, etc. Președintele comisiei este viceministrul Sănătății Mihai Ciocanu, iar secretarul comisiei - Inga Pasecinic, consultant național în domeniul sănătății. Pe lângă acești membri, Comisia are dreptul să solicite și opinia altor specialiști din domeniul sănătății, de exemplu părerea doctorilor. Pentru a se asigura că aceștia sunt la curent cu normele naționale și internaționale în ceea ce ține de discriminare, Ministerul Sănătății organizează mai multe seminare de instruire.

 Moldovenii pot depune petiții online la Compania Națională de Asigurări în Medicină 

„Acești specialiști sunt instruiți în ceea ce ține discriminarea, pentru ca atunci când membrii Comisiei vor avea nevoie de o opinie sau să înlocuiască vreun membru al Comisiei, să aibă alternative. Deși ei ar trebui să cunoască și așa care sunt criteriile de discriminare. Totuși, la aceste seminare ei învață cum să evite discrimimnarea la nivel local sau regional, adică în instituțiile lor ”, a explicat Arcadie Astrahan, consultant în drepturile omului și moderator al acestor seminare.

Deși ar urma să se dea cu părerea în legătură cu cazurile de discriminare, unii doctori au lansat păreri discriminatorii în timpul seminarului de instruire.

„Eu chiar îmbrac trei perechi de mănuși atunci când operez un HIV-pozitiv”, „Noi dezinfectăm foarte atent instrumentele medicale. O dată chiar am aruncat un instrument medical, după ce am operat un seropozitiv”, a menționat un doctor.

Experții în drepturile omului au încercat totuși să le explice medicilor de ce nu este nevoie de atitudine specială pentru persoanele HIV-pozitive și de ce acestea trebuie tratate ca oricare alt pacient.

 Un raportor special al Națiunilor Unite critică situația din domeniul sănătății din Republica Moldova 

 „Nu există niciun studiu științific care să demonstreze că medicul poate contracta HIV dacă operează o persoană HIV-pozitivă. În acest caz, refuzul dumneavoastră se bazează pe prejudecată și nu pe studiu științific, ceea ce este discriminare”, i-a replicat medicului Arcadie Astrahan, expert în drepturile omului. „Anume din cauza unei astfel de atitudini, persoanele HIV-pozitive trebuie să meargă pe la sute de medici până ajunge la unul care vrea să-l trateze”, a adăugat Arcadie Astrahan.

 Nici romii nu au scăpat de discriminare. Medicii prezenți la seminar au menționat, aproape toți, că nu este vina sistemului medical că aceștia nu au poliță medicală. Comisia sectorială de combatere a discriminării în sănătate din cadrul Ministerului Sănătății a fost instituită pe data de 3 iulie.

Potrivit studiilor naționale, persoanele HIV-pozitive și romii sunt printre categoriile discriminate de către personalul medical.

 

 Articole relaționate:

Romii din Republica Moldova, fără polițe de asigurări medicale. „Progresele din 2012-2014 sunt invizibile“ 

Reconfigurare radicală a serviciilor medicale în nordul Moldovei, propusă de experții străini și moldoveni. Directorii de spitale nu sunt pregătiți să accepte schimbările

Cât cheltuie statul pentru studiile unui viitor doctor – 30.000 de mii de lei pentru un medic de familie sau 400.000 de lei pentru un chirurg. Jumătate din banii pentru instruirea lor sunt irosiți