Autor: Virginia Dumitraș

Sute de absolvenți din Republica Moldova și-au depus astăzi dosarul la Consulatul României din Chișinău pentru a studia peste Prut. Tinerii care au ales să facă medicină în România spun că absolvirea unei universități într-o țară UE le oferă mai multe posibilități de a profesa peste hotare.

Spațiul din fața misiunii diplomatice a devenit neîncăpător încă de la primele ore ale dimineții. Chiar dacă depunerea dosarelor a început la 9:30, absolvenții au făcut coadă în fața Consulatului României încă de la ora 7:00, iar aproape de ora 10:00 pe lista celor care urmau să depună dosarele erau peste 400 de persoane.

Completând chestionarele pe genunchi, pe iarbă sau pe masa unei cafenele din preajmă, tinerii spun că vor să învețe în România pentru diplomă. „În primul rând, diploma din România este recunoscută la nivel internațional. În plus este vorba de experiență, de oameni noi. Vom implementa acasă cunoștințele acumulate acolo”, spune Victoria Bacalâm, din Soroca.

 A mai rămas o săptămână până la admiterea la studii în România. Unde și când pot depune dosarul tinerii din Moldova care vor să devină medici 

Ar vrea să fie studentă în București, Târgul Mureș sau Craiova, iar rezidențiatul speră să-l facă în Franța. „Calitatea studiilor de acolo ar trebuie să fie net superioară celei din România. Aș avea posibilitatea să cunosc specialiști noi, mai buni și să devin și eu un doctor bun”, speră tânăra.

Tot în Franța speră să ajungă și Felicia Ciorici, din Chișinău. „Deși la noi calitatea studiilor este mult mai bună decât în România, contează valoarea diplomei. Totuși acolo este Uniunea Europeană. Aș vrea să fac rezidențiatul în Franța și cred că diploma din România va facilita procesul”, spune tânăra.

Și-a depus dosarul și la Universitatea de Medicină din Republica Moldova, totuși dacă va fi acceptată în ambele țări va opta pentru studiile de peste Prut - în Cluj, Iași sau București.

Înghesuită între ale trei candidate care completează chestionarul pentru România, nu departe de intrarea Consulatului României, își așteaptă rândul și Zina Gorbatâi, din Călărași. A venit cu noaptea în cap, dar speră media de 9.87 o va ajuta să studieze peste Prut. „În Moldova sunt destule posibilități de a avansa în această meserie, dar acolo este Uniunea Europeană. Vreau ceva mai mult. Voi învăța acolo ca să aduc mai multe în medicina din Republica Moldova”, spune tânăra. Ar vrea să fie medic generalist în Arad sau la București. 

█ Universitatea de Medicină anunță mai puține locuri pentru admiterea din acest an. „Nu contează ziua depunerii actelor, contează notele” 

În acest an, România oferă în total 5.000 de burse. Dintre acestea 2.800 sunt pentru studii superioare, ciclul I, dintre care 390 pentru extensiunile Bălţi şi Cahul, 550 burse – studii superioare, ciclul II. La Chișinău, tinerii pot depune dosarele la Consulatul României din Chișinău, care se afla pe strada Grigore Ureche 2, până pe 2 august.

Ambasada României face un apel către tinerii care depun dosarele la Consulatul din Chișinău şi recomandă ca, în limita posibilităților, să se prezinte după ordinea alfabetică:

Pe 30 iulie, tinerii al căror nume de familie începe cu litera A până la H inclusiv.
Pe 31 iulie, tinerii al căror nume de familie începe cu litera I până la P inclusiv.
Pe 1 august, tinerii al căror nume de familie începe cu litera R până la Z inclusiv.

Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice îndeamnă tinerii să evite aglomerația din prima zi, deoarece admiterea nu se face în ordinea depunerii dosarelor, ci după mediile calculate conform metodologiei ce poate fi consultată la adresele electronice menționate.

Pe 2 august se încheie și perioada de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, din Chişinău. Potrivit secretarului responsabil de admitere, până ieri la această instituție au fost depuse 1.206 de cereri. „Suntem foarte solicitați și având în vedere că sunt disponibile 700 de locuri, s-ar părea că toate au fost suplimentate, dar încă nu au aplicat toți candidații. Până acum este un echilibru între toate facultățile. Mai avem câteva zile în care pot fi fluctuații la specialitate, la categorii deoarece tinerii pot depune la mai multe specialități, facultăți etc. Numărul exact al aplicaților îl vom anunța după ce toți vor depune documentele în original la noi”, susține Sergiu Ciobanu, secretar responsabil de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

 

 Articole relaționate:

Sunt gata să salveze vieți. Peste 800 de absolvenți ai Universității de Medicină au dat jurământul lui Hippocrate 

 Reguli noi pentru studenții străini la medicină. Vor plăti 50 de euro, dacă nu se vor prezenta la examen prima și a doua oară