Redactor: Virginia Dumitraș

Experții avertizează că utilizarea în exces a cărucioarelor poate dăuna copilului dumneavoastră. Îi poate pune în pericol dezvoltarea creierului, a vorbirii și-l poate face obez.

Jayne Warner oftează cu frustrare ca băiețelul ei refuză să urce în cărucior. „Nu! Nu vreau să merg”, strigă Oscar. E ultimul lucru care-i lipsea mamei lui în vârstă de 26 de ani care are o zi încărcată. Dar reușește să-l amăgească. „Dacă urci în cărucior vei primi biscuiți”, îi spune tânăra mămică. Oscar cedează, urcă în cărucior și împreună se îndreaptă spre un supermarket. Este un scenariu deranjant, dar de înțeles pentru orice părinte al unui copil capricios, atunci când este presat de timp.

Deși specialiștii avertizează că utilizarea în exces poate dăuna copiilor, mama refuză să renunțe la aceste șiretlicuri. Această practică ar putea împiedica dezvoltarea creierului și a vorbirii copilului, spun experții. Mai mult, utilizarea în exces a căruciorului crește riscul de a avea un copil cu probleme mintale și de greutate, scrie Daily Mail.

„Sunt, probabil, un pic leneșă, dar eu de cele mai multe ori folosesc căruciorul pentru a face lucrurile mai ușoare pentru mine” mărturisește Jayne, din Rickmansworth, Hertfordshire. „Ceea ce în mod normal ar dura 20 de minute atunci când folosesc căruciorul, mi-ar putea lua 40 de minute dacă nu l-aș utiliza”, explică mama.

█ Când e bine să includem produse complementare laptelui matern pentru bebelușii alergici la diverse produse alimentare 

Cu o epidemie de obezitate, specialiștii din Marea Britanie sunt îngrijorați de utilizarea în exces a cărucioarelor. Mai mult, există temeri că această practică poate afecta psihologic copilul. Psihologul Sally Goddard Blythe avertizează că aceasta poate pune în pericol dezvoltarea creierului și a vorbirii.

„Copiii au nevoie de libertate pentru a explora. Interacțiunea socială ajută, de asemenea, dezvoltarea fizică - de exemplu, contactul vizual, cântatul și vorbitul. Asta nu se întâmplă în cazul în care un copil este tot timpul purtat cu căruciorul”, susține Sally Goddard Blythe.

De aceeași părere este și psihologul educațional Teresa Bliss. „Mersul pe jos și discuțiile cu părinții lor contribuie la dezvoltarea creierului. Copiii au nevoie de contact vizual și de conversație, pe care nu le pot obține fiind purtați într-un cărucior”, mai spune specialista.

Totodată, recomandările autorităților spun că toți copiii care pot merge ar trebui să fie activi timp de trei ore pe zi. „Pentru mame este fără îndoială un lucru convenabil să-și spună copiii în cărucior, dar lipsa exercițiului fizic contribuie la dezvoltarea obezității și nu ar trebui să fie încurajată”, opinează Alan Jackson, expert în obezitatea la copii.

 

█  Articole relaționate:

Indicele crescut al masei corporale la gravide pune sarcina în pericol 

Copiii resimt stresul mamei lor, în timpul vieții intrauterine