Redactor: Virginia Dumitraș

În Marea Britanie se va deschide, peste trei luni, o bancă de spermă destinată femeilor care vor să fie mame singure sau în cuplu cu o parteneră de același sex. Donatorul anonim poate fi ales online pe bază de etnie, înălțime, profesie și chiar hobby-uri.

Marea Britanie ar putea avea prima bancă de spermă finanțată de către Serviciul Național de Sănătate care are scopul de a face viața mai ușoară cuplurilor de lesbiene și femeilor singure care vor să aibă copii.

Pentru 300 de lire - mai puțin de jumătate din costul serviciului oferit la o clinică privată – acestea vor avea posibilitatea să caute într-o bază de date online și să-și aleagă singure donatorul anonim, pe baza de etnie, înălțime, profesie și chiar hobby-uri.

Banca, ce ar urma să se deschidă în luna octombrie, va trimite sperma donatorului la o clinică aleasă de către clienta care vrea să aibă un copil.

 Ceea ce mamele cred că este practic, de fapt dăunează copiilor 

Cuplurile heterosexuale vor avea, de asemenea, posibilitatea de a beneficia de acest serviciu, dar este în mare parte planificat pentru a satisface cererea tot mai mare a mii de femei care doresc să înceapă o familie, fără a avea o relație cu un bărbat, scrie Daily Mail.

Criticii numesc inițiativa „un experiment social periculos”, care ar putea duce la sute de familii fără tată.

Fostul Episcop de Rochester, Michael Nazir-Ali, a declarat că „pe primul plan trebuie să fie pusă bunăstarea copilului, nu că oamenii își doresc un anumit tip de copil”. „Acesta este un experiment social. Un lucru este ca un copil să nu aibă o mamă sau un tată din cauza unei tragedii, planificarea venirii unui copil pe lume fără a avea un tată este cu totul altceva”, spune Episcopul.

Banca Națională de Spermatozoizi va fi situată în Birmingham. Proiectul a primit un grant de 77.000 de lire sterline de la Guvern, iar banca va fi condusă de National Gamete Donation Trust (NGDT), care în acest an a primit o suplimentare de 120.000 de lire sterline din bani publici pentru a organiza donația de spermă.

În următorii trei ani, NGDT are drept scop de a recruta cel puțin 1.000 de oameni și de a colecta donații suficiente pentru ca această bancă de spermă să satisfacă cererea.

 Indicele crescut al masei corporale la gravide pune sarcina în pericol 

Laura Witjens, directorul executiv în cadrul NGDT, susține că: „Vom avea suficientă sperma astfel încât să înființăm un serviciu pentru oameni, cum ar fi femei singure și cuplurile de același sex”.

Ea a descris acest grup ca fiind mai degrabă de clienți decât de pacienți. Marea Britanie are un deficit mare de donatori de spermă, a căror anonimat se păstrează până copii ajung la vârsta de 18 ani.

Femeile care doresc să aibă un copil folosind spermă donată au așteptat în mod obișnuit și până la doi ani, fiind nevoite să-i caute peste hotare. Potrivit aceleiași surse, printre clienții noii bănci vor fi și cupluri heterosexuale cu probleme de fertilitate. Dar se anticipează ca cel mai mare procent să fie cel al femeilor tinere care vor să aibă un copil.

Cele mai recente cifre disponibile arată că în Marea Britanie, în 2011, au fost efectuate 4.101 de cicluri de inseminare. Dintre acestea, 1.271 erau în cazul femeilor înregistrate cu un partener de sex feminin.

 

█  Articole relaționate:

Un nou tip de chirurgie – transplantul de uter. Mai multe femei au obținut, prin transplant, un uter nou și vor putea să nască copii biologici

Supraviețuire miraculoasă. Un copil trăiește datorită unei terapii de înghețare