Autor: Virginia Dumitraș
Au mai rămas două săptămâni până la începutul anului școlar. Din acest motiv, medicii reamintesc părinților că înainte să meargă pentru prima dată la școală sau la grădiniță, micuții trebuie să fie văzuți de medicul de familie. Copiii trebuie să treacă controlul medical profilactic. Astfel, vor fi evitate cazurile de epidemie, iar părinții se vor asigura că odraslele lor sunt sănătoase, spun specialiștii. Abia după asta copiii vor primi un certificat medical.
Deși e bine ca părinții să-și ducă copiii la doctor înainte de începerea noului an școlar, pentru că astfel testele medicale sunt mai actuale, ei recomandă să-și facă o programare. „În Stăuceni aproape 90% dintre copii sunt consultați și îi mai așteptăm pe ceilalți care trebuie să revină din vacanță. E bine ca acest control să aibă loc cât mai aproape de începerea anului școlar ca rezultatele să fie noi, iar micuțul să nu aibă timp să se îmbolnăvească pentru a nu pune în pericol sănătatea celorlalți colegi”, susține Natalia Robu, medic de familie la Centrul de Sănătate din Stăuceni.
Astfel, micuții trebuie să dea analiza generală de sânge, de urină și masele fecale la ouăle de helminți. Ulterior, în funcție de problemele copilului, acesta poate fi văzut și de către alți specialiști: neurolog, oftalmolog, chirurg-ortoped, pediatru, stomatolog, logoped sau psihiatru. Toate aceste investigații medicale sunt gratuite.
Natalia Robu susține că în cadrul acestor investigații, doctorii depistează diferite probleme cu care se confruntă copiii. „Sunt copii care deja au probleme de vedere și cele legate de ținută precum scolioza. Au mai fost depistați cu infecții, dar sunt puține cazuri. E mai bine ca părinții să se asigure că micuțul este pregătit pentru scoală și pentru grădiniță din toate punctele de vedere, dar mai ales la capitolul sănătate”, mai spune Natalia Robu.
„Este o măsură de prevenire deoarece mulți copii au fost peste hotare cu părinții și e bine să știm dacă nu au boli contagioase, boli de piele, etc. E bine ca micuții să treacă un control profilactic în fiecare an, înainte de a începe anul școlar”, susține Nina Chicu, medic de familie la Policlinica nr.1 din Chișinău.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2012 fiecare al treilea copil în vârstă de 0-17 ani sau peste 214 mii de copii au fost supuși examenelor medicale profilactice. Astfel, la 1.000 de copii examinați 9,5 copii sufereau de acuitate vizuală scăzută, 4,5 aveau întârzieri în dezvoltarea fizică, 4,1 aveau dereglări de ținută, 3,8 aveau scolioză, iar 3,5 – sufereau de tulburări de vorbire.
█ Articole relaționate: