Autor: Virginia Dumitraș

Tot mai mulți copii ajung cu hepatită toxică la spital, din cauză că părinții depășesc doza medicamentului pe care-l dau atunci când micuții au febră, spun doctorii. Și asta deoarece unii primesc consultații la telefon sau se informează de pe internet, fără a mai trece pe la un medic.  

Anastasia (n.r. prenumele a fost schimbat la rugămintea mamei)a ajuns la spital împreună cu fiul ei de doar șapte luni. De două zile tânăra nu-l scapă din priviri nici pentru o secundă și povestește emoționată ce s-a întâmplat. „Băiețelul meu avea febră – 38, iar eu i-am dat Nurofen. Credeam că-l voi ajuta și că va trece, dar după două administrări a început să-i fie mai rău. Am citit tot ce scria pe recomandările de administrare și credeam că este corect, ulterior am aflat de la medic că pastilele se dau atunci când copilul are febră 38.5 și că există o anumită formulă de calcul a dozei, probabil i-am dat o doză mai mare”, presupune tânăra mămică. Acum, după ce a trecut prin stres și a înțeles că a riscat cu viața propriului copil, mama spune că nu va recurge niciodată la automedicație și că atunci când se va întâmpla ceva va chema medicul.

 █ Tusea convulsivă afectează tot mai mulți copii moldoveni. Maladia este contagioasă 

Nu este primul caz de acest gen. Anual sunt zeci de copii care ajung la spital cu hepatite toxice medicamentoase din cauză că au primit o doză mai mare de pastile, iar cifra acestora este în creștere. La Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”, în 2011 din cei aproape 500 de copii internați în secția hepatologie, 21 de cazuri au fost de hepatită toxică medicamentoasă. În 2013 cifra a crescut la 113 cazuri din 503 pacienți. Astfel, specialiștii avertizează părinții să fie atenți ce medicamente le dau copiilor și să respecte doza recomandată de către medic.

Potrivit doctorilor, printre cele mai utilizate medicamente în caz de febră este Paracetamolul, însă în doze mari acesta devine toxic afectând preponderent ficatul. În doze mari și alte medicamente pot fi toxice. Este vorba de medicamente cu efect antiinflamator, antipiretic precum Ibufenul și Nurofenul sau chiar medicamentele recomandate în tratamentul helmintiazelor precum Zentelul. „Atunci când părintele decide de sine stătător să-i dea copilului Paracetamol este important să citească recomandările anexate la medicament. Atunci când febra este de 38.5 și mai mult, părintele îi poate administra o dată acest medicament, dar dacă nu este niciun efect pe parcursul a 6-7 ore trebuie să se adreseze la medic pentru că doar medicul poate să-i facă o recomandare corectă cum să facă o dozare inofensivă pentru copil”, explică doctorul Tatiana Raba, șefa secției de hepatologie din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”.

Totuși, în cazul în care doza medicamentului este depășită, micuții pot avea o afecțiune toxică. Aceasta se poate manifesta prin vomă, grețuri, dureri în abdomen, iar în alte cazuri pot surveni situații mult mai grave când pielea copilului este galbenă (piele icterică). „Acesta este un semn foarte sever de afectare și dacă este din cauza unei posibile administrări a medicamentului imediat este cazul să se cheme ambulanța sau să se adreseze la medic pentru a lua măsurile necesare”, atenționează Tatiana Raba.

Specialista spune că în astfel de cazuri nu zilele, ci orele sunt extrem de importante pentru salvarea copilului. Au fost și cazuri când părinții au adus copilul prea târziu la spital. În 2013 un copil de 9 ani a decedat și cauză că a primit o doză mult prea mare de astfel de medicamente.

 CAMPANIE// O fetiță a decedat la spital, după ce doctorii din sat și Urgența au diagnosticat-o greșit, au refuzat să o interneze și i-au recomandat părinților să-I facă masaj cu oțet și rachiu 

În același timp, la fel de esențială este și informația pe care o dau părinții doctorului. Potrivit medicilor, în 50% dintre cazurile în care a fost confirmată supradozarea de Paracetamol la copiii de până la 5 ani, riscul de deces este foarte mare. „Este foarte important ca atunci când părintele ajunge la medic să spună toată informația în privința administrării medicamentelor. Dacă părintele oferă informații atunci medicul va ajunge cu ușurință la precizarea cauzelor care au dus la agravarea stării generale. Părintele este cel care este obligat să știe de ce este indicat un anume medicament, care sunt dozele, dacă sunt inofensive pentru copilul lui, cum trebuie să facă dozarea medicamentului ca să nu greșească acasă. Toate aceste informații, dar și care sunt riscurile în cazul în care părintele nu respectă doza de medicament, trebuie să i le dea medicul”, șefa secției de hepatologie din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”.

Tot doctorii spun că de cele mai multe ori, micuții care ajung cu complicații nici nu au fost văzuți de medic. „Având tehnologii informaționale astăzi fiecare părinte este curios să se mai consulte și cu alte surse. Atunci când mai citește recomandarea unei mămici o ia de bună. În plus, majoritatea copiilor care sunt tratați în cadrul secției noastre, nu au primit consultația medicilor sau au făcut o consultație prin telefon ceea ce este inadmisibil”, explică Tatiana Raba.

Una dintre soluții ar fi procurarea medicamentelor în bază de rețetă, spune specialista. „Aș fi bucuroasă ca medicamentele să fie date doar pe rețete pentru că unele se cumpără prea ușor din farmacii. Această sugestie nu este pentru a restricționa medicamentele, dar pentru a evita cazuri nedorite sau chiar decese.

În prezent, la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga” sunt internați 2 copii cu intoxicații cauzate de supradoze de medicamente – Ibufen și Nurofen.

 

█ Articole relaționate: 

Oferă ajutor medical elevilor bazându-se pe ce au văzut în filme. Directorii de școli spun că asistenții mediali sunt un lux pentru instituțiile de învățământ preuniversitar din Moldova

Zece copii de la Grădinița nr. 160 s-au îmbolnăvit de diaree acută. Unul se află în reanimare. Grădinița nu va mai funcționa până medicii nu vor afla cauza infecției 

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree