Autor: Virginia Dumitraș

Au fost anunțați câștigătorii Premiului Național din acest an. Este vorba despre opt specialiști din diferite domenii. La capitolul performanta în medicină, premiul va fi ridicat de către Petru Stratulat - doctor habilitat în medicină și profesor universitar.

Potrivit organizatorilor, la medicină au fost depuse mai multe dosare. Este vorba despre cel al cardio-chirurgului Anatol Ciubotaru, al Directorului Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Băhnarel și al șefei laboratorului științific din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică Liuba Corețchi. De asemenea, și-au depus dosarele doctorul habilitat în medicină și profesorul universitar Petru Stratulat și doctorul habilitat Petru Iarovoi.

Câștigătorul din acest an este Petru Stratulat care va primi Premiul Național pentru fondarea şi implementarea Direcţiei de perinatologie din țară.

„Acest premiu este o apreciere a muncii pe care am depus-o pe parcursul anilor pe care am făcut-o nu doar pentru mine, ci pentru întreaga societate. Având în vedere că votul a fost secret s-au apreciat rezultatele concrete prezentate în dosar. Ca să faci știință trebuie să ai dorință și să te dedici acestei meserii pentru că desigur salariile colaboratorilor științifici sunt mai mici decât salariile medicilor practicieni. Nu toți doresc să se ocupe cu știința. În plus, acum investițiile în știință s-au micșorat”, a declarat pentru Sănătate INFO Petru Stratulat.

Acesta nu este singurul an în care doctorul a concurat pentru Premiul Național. Petru Stratulat a fost și printre concurenții din 2013. La întrebarea dacă în acest an era mai încrezător a răspuns scurt. „Speranța moare ultima. Întotdeauna când înaintezi ceva te gândești și speri că vei fi apreciat corect ceea ce ai făcut”, susține profesorul universitar.

 Petru Stratulat, neonatolog: „Statul cheltuie mult mai mult pentru întreținerea copiilor cu deficiențe, decât ar fi necesar pentru dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie” 

Totodată, specialistul a mărturisit și ce va face cu cei 100.000 de lei pe care-i va primi. „Eu sunt persoană de onoare a satului meu natal și în fiecare an ajut cu ceva școala și Centrul de Sănătate din sat și voi contribui și în acest an. Bineînțeles, voi continua să investesc în munca pe care am făcut-o și până acum”, a conchis Petru Stratulat.

În acest an pentru Premiul Național au fost analizate 20 de dosare. „Au fost depuse 25 de dosare. Trei dintre acestea au fost calificate de către comisie ca fiind neconforme, două dosare le-a retras Ministerul Culturii. Cel mai mult s-a ținut cont de activitatea acestor persoane. Votul a fost secret”, explică Iurii Bucinschi, secretarul Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional.

Valoarea Premiului Naţional constituie 100.000 de lei, iar decernarea va avea loc pe 26 august la Palatul Republicii.

Petru Stratulat este unul dintre cei mai cunoscuți neonatologi din Republica Moldova. S-a născut în satul Ignăței, raionul Rezina. Pe parcursul anilor a publicat peste 400 de lucrări de specialitate printre care ghiduri și monografii. A pus în aplicare 12 proiecte internaționale și a pregătit specialiști noi în același domeniu. Este fondatorul direcției ştiinţifico-practice de perinatologie din Moldova. Petru Stratulat spune că datorită acestui lucru, din 2000 până în 2013 a reușit să reducă cu 50% rata deceselor printre copiii de până la un an.

 

█  Articole relaționate: 

Tot mai puțini părinți moldoveni își vaccinează copiii. De vină ar fi presa, organizațiile religioase și medicii 

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”